1 Μαρτίου 1992
Αρχίζει ο πόλεμος στη Βοσνία

Διεξάγεται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Βοσνίας από τη Γιουγκοσλαβία. Δύο μέρες μετά ο πρόεδρος Ιζετμπέκοβιτς την ανακηρύσσει ανεξάρτητο κράτος, προς απογοήτευση των Σέρβων της Βοσνίας που επιθυμούν να είναι μέρος ενός κυρίαρχου σερβικού κράτους στα Βαλκάνια, μιας «Μεγάλης Σερβίας». Έτσι, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Βοσνίας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, σερβοβοσνιακές δυνάμεις, με την υποστήριξη του Μιλόσεβιτς και του γιουγκοσλαβικού (ελεγχόμενου από τους Σέρβους) στρατού, βομβαρδίζουν το Σεράγεβο.

«Το Σεράγεβο είχε “παραλύσει” χθες από τα οδοφράγματα που έστησαν σε είκοσι κεντρικούς κόμβους Σέρβοι ένοπλοι, αντιτιθέμενοι στην απόσχιση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από τη Γιουγκοσλαβία. Στα σερβικά οδοφράγματα απάντησαν σχεδόν αμέσως οι Μουσουλμάνοι, υψώνοντας οδοφράγματα στον μουσουλμανικό τομέα της πόλης, με αποτέλεσμα να χωρισθεί στα δύο το Σεράγεβο. […] Οι ένοπλοι ύψωσαν τα οδοφράγματα χρησιμοποιώντας λεωφορεία και αυτοκίνητα και πυροβολούσαν στον αέρα, εμποδίζοντας τον κόσμο να πλησιάσει. Οι σιδηροδρομικές και αεροπορικές επικοινωνίες διακόπηκαν, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση μετέδιδαν διαρκώς εκκλήσεις προς το κοινό να επιδείξει ηρεμία και να μείνει στα σπίτια του, και οι αρχές παραδέχθηκαν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της πόλης.»

Φωτογραφίες
Πυκνός καπνός υψώνεται από κτίριο στο κέντρο του Σεράγεβο που δέχτηκε επίθεση με όλμους από Σερβοβόσνιους (AP Photo/Tanjug/H. Delich).