18 Φεβρουαρίου 1992
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό

Τέσσερις μέρες μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής προεδρεύει στην πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το ονοματολογικό. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Ν.Δ.), ο Ανδρέας Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), η Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και η Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ), παρουσία του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησαν να μη γίνει δεκτή ονομασία για τα Σκόπια που να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

«Το θέμα της χάραξης κοινής στρατηγικής στα εθνικά θέματα παραμένει ανοιχτό και επιτακτικό μετά τη χθεσινή σύσκεψη των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του κ. Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με το προεδρικό ανακοινωθέν “διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων επί καιρίων εθνικών θεμάτων”, παραμένουν, όμως, διαφορές επί άλλων. Ωστόσο, με τις κατ’ ιδίαν δηλώσεις τους, μετά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Παπανδρέου και οι κ. Δαμανάκη και Παπαρήγα έκριναν σκόπιμο να εξειδικεύσουν και να υπογραμμίσουν κυρίως τις υφιστάμενες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων τους, αποδυναμώνοντας σαφώς την προεδρική διαπίστωση περί συγκλίσεως “επί καιρίων θεμάτων”.»

Φωτογραφίες
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή (φωτ. Αδελφοί Φλώρου).