29 Ιουνίου 1995
Αμερικανορωσική συνάντηση στο Διάστημα

Ο «Μιρ» διαδέχθηκε τους σοβιετικούς διαστημικούς σταθμούς «Σαλιούτ», οι οποίοι είχαν σταλεί στο Διάστημα τη δεκαετία του 1970. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να κατασκευάσουν τον σταθμό “Freedom”, αλλά άλλαξαν γνώμη γιατί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης άνοιξε ο δρόμος συνεργασίας των δύο υπερδυνάμεων. Το 1995, το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» προσέγγισε τον ρωσικό διαστημικό σταθμό «Μιρ».

«Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Είκοσι χρόνια μετά την ιστορική “χειραψία στο Διάστημα” μεταξύ των πληρωμάτων των διαστημοπλοίων “Απόλλων” και “Σογιούζ”, το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο “Ατλαντίς” προσέγγισε χθες τον ρωσικό διαστημικό σταθμό “Μιρ” και ύστερα από σειρά λεπτών και εξαιρετικά επιτυχημένων χειρισμών συνδέθηκε με αυτόν. […] Η συμβολική σημασία του χθεσινού επιτεύγματος επιτείνεται από το γεγονός ότι στο “Ατλαντίς” επέβαιναν δύο Ρώσοι κοσμοναύτες που θα παραμείνουν ως νέο πλήρωμα στο “Μιρ”, ενώ στον διαστημικό σταθμό βρίσκεται ένας Αμερικανός αστροναύτης.»

Φωτογραφίες
Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, 27 Ιουνίου 1995. Το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» αρχίζει το ταξίδι του προς τον ρωσικό διαστημικό σταθμό «Μιρ» (AP Photo/Chris O’Meara).