13 Σεπτεμβρίου 1995
Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Ελλάδα για να άρει το εμπάργκο στην ΠΓΔΜ, στις 13 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, υπογράφεται η Ενδιάμεση Συμφωνία από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Παπούλια και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Τσερβενκόφσκι.

«Νέα Υόρκη. Οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Σκοπίων υπέγραψαν χθες, στη Νέα Υόρκη, ενδιάμεση συμφωνία, η οποία προβλέπει σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων, αφαίρεση του ηλίου της Βεργίνας από τη σημαία των Σκοπίων και άρση του εμπάργκο εντός 30 ημερών, εφόσον υλοποιηθούν οι συμφωνηθέντες όροι. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Σάιρους Βανς, ενώπιον του οποίου υπεγράφη η συμφωνία από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων κ. Καρ. Παπούλια και Στέβο Τσερβενκόφσκι, την χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών”, και πρόσθεσε ότι δεν επηρεάζει σε τίποτε το θέμα της ονομασίας.»

Φωτογραφίες
Έλληνες εικονολήπτες απέναντι από τη νέα σημαία της ΠΓΔΜ, που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας σε αντικατάσταση της σημαίας με τον ήλιο της Βεργίνας (AP Photo/Cheda Nenkovic).