15 Ιανουαρίου 1996
Παραίτηση Α. Παπανδρέου – Εκλογή Σημίτη

Μετά από 56 μέρες στο Ωνάσειο, όπου νοσηλευόταν, ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει το κείμενο της παραίτησής του από το αξίωμα του πρωθυπουργού. Στην επιστολή παραίτησής του ανέφερε πως η χώρα δεν είναι δυνατόν να παραμένει αδύναμη εξαιτίας της ασθένειάς του και ζητούσε από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου πρωθυπουργού. Τρεις μέρες αργότερα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει ως αντικαταστάτη του τον «εκσυγχρονιστή» Κώστα Σημίτη, ο οποίος στον δεύτερο γύρο θα επικρατήσει  με 86 ψήφους έναντι 75 του «παπανδρεϊκού» Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Ο πρωθυπουργός κ. Ανδρέας Παπανδρέου αιφνιδίασε για άλλη μια φορά –τελευταία, πιθανότατα– φίλους και αντιπάλους, ανατρέποντας το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την αποχώρησή του από την ηγεσία της κυβέρνησης στο τέλος της εβδομάδας και επισπεύδοντας τις διαδικασίες εκλογής του αντικαταστάτη του. Εκλογής που είναι ταυτόχρονα αφετηρία μιας περιόδου ελπίδων και δυσκολιών σ’ ένα νέο πολιτικό τοπίο.»

«Ο κ. Κώστας Σημίτης εξελέγη χθες πρωθυπουργός μέσα από άψογες διαδικασίες, αλλά και εναλλαγές αποτελεσμάτων που προκάλεσαν μεγάλες εκπλήξεις από τον ένα γύρο στον άλλο, καθώς στον πρώτο διεφάνη ότι υπερτερούν οι “νομιμόφρονες” στον κ. Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ τελικά υπερίσχυσαν εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην εσωκομματική αντιπολίτευση κατά τα τελευταία δύο χρόνια.»

 

Φωτογραφίες
Ο Ανδρέας Παπανδρέου στα τέλη του 1995 (AP Photo/Aris Saris).