ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

SpecialIty καφές, επώνυμη ζεστή σοκολάτα ή απογευματινό τσάι;

SpecialIty καφές, επώνυμη ζεστή σοκολάτα ή απογευματινό τσάι;

Χειμωνιάτικα ροφήματα της καρδιάς, για να ζεστάνουμε τα μέσα μας και να ευφρανθούμε. Ακολουθούν οι αγαπημένες μας διευθύνσεις για παγκόσμιους καφέδες του τρίτου κύματος, παχιές σοκολάτες υπομονετικά λιωμένες και ψαγμένα τσάγια με την ιεροτελεστία τους.

Petite Fleur
Μία από τις παλαιότερες σοκολατερί της Αθήνας, που έκανε αίσθηση με το ντεμπούτο της στο Χαλάνδρι, με όνομα δανεικό από το ομώνυμο τραγούδι του Sidney Bechet. Το Petite Fleur κλωνοποιήθηκε μέσω του franchise σε 8 καταστήματα, και βρήκε και πολλούς μιμητές. Τι πίνουμε εδώ; Ροφήματα ζεστής σοκολάτας που παρασκευάζονται αργά και υπομονετικά από βιολογική σοκολάτα Valrhona και συνοδεύονται από χειροποίητα γλυκά, σε ένα παραμυθένιο σκηνικό. Και βιολογικοί, καλοφτιαγμένοι καφέδες, νόστιμα γλυκάκια, τζαζ και μπλουζ μουσικές από το πικάπ! Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Εμπορικό χωριό Mc Arthur Glen, Οικοδομικό Τετράγωνο Ε71, Γυαλού, Σπάτα, T/210-66.38.149, καθημερινά 08.45-21.00, Ομήρου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.13.169, Πλατεία Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι, Τ/210-68.14.825, Αμύντα 1, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/215-55.19.685, Αγίων Θεοδώρων 4, Κηφισιά, Τ/210-80.83.949, Πλατεία Δημαρχείου, Κέρκυρα, Τ/26610-40.707, Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-00.30, Σάββατο-Κυριακή 09.30-01.00


speciality-kafes-eponymi-zesti-sokolata-i-apogeymatino-tsai0Χειροποίητα σοκολατάκια και ροφήματα από σοκολάτα Valhrona στο Dark Side of Chocolate, στο κέντρο της Αθήνας (Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Dark Side of Chocolate
Νουάρ, ατμοσφαιρικό, με σοκολατί αποχρώσεις στο ντεκόρ του, ευρωπαϊκό, σοφιστικέ. Από τις προθήκες του διαλέγουμε κολασμένα σοκολατάκια φτιαγμένα στο μικρό, ανοιχτό εργαστήριο στο πίσω μέρος του μαγαζιού, και στα λίγα τραπέζια του παραγγέλνουμε τα μυστήρια, σοκολατένια ροφήματα του Αριστοτέλη Παναγιώταρου, από πρώτης τάξης σοκολάτα Valrhona, αλλά και επιλεγμένα επιδόρπια, όπως η εκπληκτική σοκολατένια gluten free αμυγδαλόπιτα που δοκίμασα πρόσφατα. Οι επιλογές για ζεστή σοκολάτα πολλές και ικανές να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς, ωστόσο αυτές με τα μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, τσίλι, ροζ πιπέρι, είναι αληθινά ελιξίρια, που θα σας δυναμώσουν. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Σόλωνος 49, Αθήνα, Τ/210-33.92.348, Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-23.00, Σάββατο 10.00-23.00, Κυριακή κλειστά


Kudu
Αν έχετε όρεξη για έναν μοσχομυρωδάτο, εξωτικό speciality καφέ, τότε οι Kudu Coffee Roasters έχουν να σας προτείνουν από ένα ολόκληρο κατεβατό με ψαγμένους καφέδες, για τους οποίους έχουν ολόκληρες ιστορίες να διηγηθούν: για τη χώρα και τη φάρμα προέλευσής τους, τον τρόπο επεξεργασίας τους και την ιδιαίτερη αρωματική και γευστική ταυτότητα κάθε ποικιλίας. Όμορφος ο χώρος τους, με country αισθητική, αλλά μπορείτε να παραγγείλετε καφέ για έξω ή να ζητήσετε να σας αλέσουν τον καφέ της επιλογής σας για το σπίτι. Δοκιμάστε και φίλτρου κρύας εκχύλισης! Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

25ης Μαρτίου 22, Νέο Ψυχικό, Τ/217-72.23.040, καθημερινά 08.00-21.00


speciality-kafes-eponymi-zesti-sokolata-i-apogeymatino-tsai1Στο warehouse στην Πλάκα και στα εξάρχεια θα δοκιμάσετε καφέδες από όλο τον κόσμο αλλά και εκλεκτά κρασιά. (Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας)

Warehouse και Warehouse CO2
Speciality και single origin καφέδες από όλο τον κόσμο -Γουατεμάλα, Αιθιοπία, Βραζιλία, Κολομβία, Μπουρούντι κ.α.- παρελαύνουν από τις καφετιέρες τους. Καβουρδίζονται και συσκευάζονται από τη Wise Cup (αδερφάκι των Warehouse) κατά κύριο λόγο ως ατόφια origin και δεν αναμειγνύονται προελεύσεις. Στα καταστήματα Warehouse οι εξειδικευμένοι baristas καθοδηγούν τους πελάτες ώστε να ανακαλύψουν την προέλευση και το γευστικό προφίλ που ταιριάζει στον καθένα. Και τα δύο καταστήματα διαθέτουν μεγάλη ποικιλία και ενημερωμένες λίστες κρασιού. Από τη Nικολέτα Mακρυωνίτου

Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, Τ/215-54.08.002, καθημερινά 09.00-02.30, Warehouse CO2, Υπερείδου 1, Πλάκα, Τ/210-32.47.048, καθημερινά 08.30-00.30


Redd Artisan
Ο καφές πρέπει να απολαμβάνεται φρεσκοκομμένος και φρεσκοψημένος, πρεσβεύουν οι Redd Artisan coffee roasters. Ο πράσινος άψητος κόκκος του καφέ καταφτάνει εδώ από μικρές φάρμες από όλο τον κόσμο, είτε σε blends είτε σε μονοποικιλιακούς, και πάντα από περιορισμένες συγκομιδές, κατόπιν αυστηρής επιλογής, ανάλογα με τη χρονιά. Το έμπειρο καβούρδισμα και η λεπτομερής διαδικασία παρασκευής του ροφήματος τους κατατάσσει στην κορυφή της κατηγορίας τους. Ο χώρος είναι αυστηρά μίνιμαλ, προδιαθέτει για ιταλικής φιλοσοφίας καφεποσία, τουτέστιν στα όρθια και στα γρήγορα. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, Τ/210-69.28.050, Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-20.30, Σάββατο – Κυριακή 10.00-18.00


Nomad Roastery
Παρόλο που θα βρείτε μια αξιόλογη λίστα με ποτά, κοκτέιλ και ελληνικές μπίρες, εδώ το δυνατό χαρτί είναι οι speciality καφέδες, με μεγάλη εξειδίκευση τόσο στα χαρμάνια όσο και στον τρόπο παρασκευής – τα καβουρδίσματα γίνονται κάθε εβδομάδα σε light roast. Ο παγωμένος καφές φίλτρου, κρύας εκχύλισης, που γίνεται παχύρρευστος σαν λικέρ, είναι βαθιά γευστικός και μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση. Σερβίρουν επίσης πρωινά και πολύ ενδιαφέροντα γλυκά όπως τιραμισού και τσίζκεικ νουτέλα. Country style αισθητική στην ευρύχωρη σάλα του. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Θουκυδίδου 3, Χαλάνδρι, Τ/210-68.51.051, καθημερινά 08.00-02.00, Κυριακή 10.00-02.00


speciality-kafes-eponymi-zesti-sokolata-i-apogeymatino-tsai2Στο Rabbit Panch σερβίρουν εξαιρετικό καφέ. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης)

Rabbit Punch
Από την ομάδα του Underdog, πρωταθλητές σε διαγωνισμούς με καφέ και αλκοόλ. Ο ένας από τους ιδιοκτήτες, Τάσος Δεληχρήστος, είναι roaster, καβουρδίζει δηλαδή κόκκους- από Κολομβία, Αιθιοπία, Βραζιλία, Παναμά και Γουατεμάλα. Δύσκολα θα βρείτε φλιτζάνι που να έχει ελάττωμα. Η κρέμα του καφέ είναι ελαστική, τα cappuccino γυαλιστερά, ο φίλτρου κομψός και αρωματικός. Υπάρχει διαθέσιμο ένα μικρό μενού για τσιμπολόγημα (πρωινό, brunch, πλατό με τυριά), κρασί και κάποια γευστικά κοκτέιλ με καφέ. Από το ράφι μπορείτε να αγοράσετε εκλεκτούς καφέδες φίλτρου για το σπίτι. Από τη Νένα Δημητρίου

Ευφράνορος 40, Τ/210-75.67.840, καθημερινά 09.00- 01.00


The Blue Cup
Το τρίτο κύμα του καφέ έσκασε και στη Θεσσαλονίκη, σε ένα αναπαλαιωμένο, ψηλοτάβανο διατηρητέο κτίριο στα Λαδάδικα. Μονοποικιλιακοί speciality καφέδες από όλο τον κόσμο, από την Αιθιοπία μέχρι το Ελ Σαλβαδόρ, και ποικίλοι τρόποι παρασκευής, από aeropress, V60, chemex, syphon μέχρι κρύας εκχύλισης. Άψογες εκτελέσεις και δυνατότητα αγοράς για το σπίτι, από καφέδες μέχρι τα σχετικά αξεσουάρ. Άρτι αφιχθέν ένα ατμοσφαιρικό speakeasy bar στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου ο head bartender Σπύρος Μπαζούκας επιμελείται δημιουργικά κοκτέιλ χρησιμοποιώντας τεχνικές sous vide, φυγοκέντρισης κ.ά. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Σαλαμίνος 8, Θεσσαλονίκη, T/2310-90.00.666, καθημερινά 07.00-03.00, Σάββατο 08.30-04.00, Κυριακή 10.00-03.00


Αμαρυλλίς
Μια αριστοκρατική σάλα με αισθητική αστικού καφενέ είναι η Αμαρυλλίς, που πήρε το όνομά της από τη βίλα Δροσίνη, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Η ιδιοκτήτρια, Λίλλυ Γαλλή, κομψή και ευγενέστατη οικοδέσποινα, φροντίζει οι βιτρίνες της να είναι πάντα γεμάτες με φαντασμαγορικά γλυκά, από New York cheesecake, μηλόπιτα apple crumble και φλαν βανίλιας μέχρι Victoria sponge cake με μαρμελάδα βερίκοκο. Must εδώ είναι το afternoon tea, από τα ελάχιστα που σερβίρονται στη πόλη, και μάλιστα με τη σωστή εγγλέζικη ιεροτελεστία, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αλμυρά και γλυκά συνοδευτικά σνακ, στα ενδεδειγμένα διώροφα και τριώροφα σκεύη. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Διομήδους Κυριάκου 15, Κηφισιά, Τ/210-62.33.769, καθημερινά 09.00-12.00


Σοκολάτα και Σοκολάτα 56
Δύο αδερφάκια είναι το Σοκολάτα και το Σοκολάτα 56. Eιδικεύονται στη ζεστή σοκολάτα και σερβίρουν ένα παχύ ρόφημα σοκολάτας Valrhona, σε μεγάλη γκάμα όχι μόνο από γεύσεις, όπως μπαχάρια, φρούτα, καραμέλα και άλλα καρυκεύματα, αλλά και από διαφορετικές ποικιλίες σοκολάτας, από λευκές, γάλακτος και μαύρες, μονοποικιλιακές ή blends. Διαλέγουμε τη γεύση και την ποικιλία που μας αρέσει, ώστε να επιτύχουμε γεύση πικάντικη, λιγότερο ή περισσότερο γλυκιά, πικρή ή αρωματική. Μη χάσετε τα καλοφτιαγμένα γλυκάκια του, ενώ σερβίρουν και καφέ οργανικό, τσάι kusmi, χυμούς φρέσκους, σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Βουλής 35 & Απόλλωνος 7, Τ/213-03.02.290, Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-22.00, Σάββατο 09.00-22.00, Κυριακή 11.00-22.00 Βουλής 7, Τ/210-32.29.919, Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-23.00, Σάββατο 10.00-23.00, Κυριακή 12.00-23.00


speciality-kafes-eponymi-zesti-sokolata-i-apogeymatino-tsai3H Τάνια Κωνσταντίνοβα ετοιμάζει εξαιρετικούς καφέδες από εκλεκτά χαρμάνια. (Φωρογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Δυο γουλιές και δυο μπουκιές
Καφέ-σημείο αναφοράς. Εξαιρετικά φλιτζάνια espresso, cappuccino και άλλα ροφήματα από μια παθιασμένη επαγγελματία, την πρωταθλήτρια του είδους Τάνια Κωνσταντίνοβα. Speciality χωρίς ταμπέλες, εκλεκτό blend, αλλά και καφέδες από μικρές φάρμες σε Αφρική και Ισημερινό. Για τη θερμή φιλοξενία, τα νόστιμα σνακ και ολόφρεσκα σαντουιτσάκια με ελαιόλαδο και γιαούρτι φροντίζει ο Νίκος Μπουρμπάκης. Άκαπνο, με ουρές τις ώρες αιχμής και με δυνατή μουσική, δεν είναι για όλα τα γούστα, αλλά από εδώ περνούν όσοι ψάχνουν το καλύτερο φλιτζάνι της ημέρας τους. Από τη Νένα Δημητρίου

Δραγατσανίου 8, πλ. Κλαυθμώνος, Τ/210-34.73.444, καθημερινά 07.00- 16.00, ΣΚ κλειστά


speciality-kafes-eponymi-zesti-sokolata-i-apogeymatino-tsai4Εκλεκτά συνοδευτικά και τσάι υψηλής ποιότητας στο Winter Garden του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία.

Winter Garden Grande Bretagne 
Αν υπάρχει ένα μέρος για να απολαύσετε το τσάι ως Άγγλοι λόρδοι και κυρίες της αυλής, αυτό είναι η αίθουσα Winter Garden του ξενοδοχείου του Συντάγματος. High Tea σημαίνει σπιτικές μαρμελάδες σε τρεις γεύσεις, που σερβίρονται για να συνοδεύσουν τα scones, τα αφράτα ψωμάκια, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για το τσάι. Μαζί έρχεται και η απαλή αφρατεμένη clotted cream, μια κρέμα βουτυρένια και άγλυκη. Ποικιλία από αλμυρά σάντουιτς και καναπεδάκια, με διάφορα μικρά γλυκάκια, είναι διαθέσιμα μαζί με το ρόφημά σας, ένα από τα δώδεκα τσάγια και βότανα που προτείνονται. Αυθεντική τελετουργία υψηλής τεϊοποσίας, καθημερινά από τις 12.00 έως τις 20.00. Από τη Νένα Δημητρίου

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Βασ. Γεωργίου 1, πλατεία Συντάγματος, Τ/ 210-33.30.000


speciality-kafes-eponymi-zesti-sokolata-i-apogeymatino-tsai5

Peek a Bloom 
Είναι all day bar, χωμένο σε μία από τις κάθετες στοές στη Λέκκα. Οι υπέυθυνοι έχουν δώσει σημασία τόσο στον καφέ και στο ποτό όσο και στο ποιοτικό τσιμπολόγημα. Προμηθεύονται καφέ υψηλής ποιότητας, τον οποίο καβουρδίζουν στο Περιστέρι, στο Mind the Cup, το αδερφάκι του. Αξίζει να δοκιμάσετε έναν ωραίο flat white μαζί με ένα νόστιμο ανοιχτό σάντουιτς ή έναν καλοφτιαγμένο καφέ φίλτρου, παρασκευασμένο σε V60. Από τη Νένα Δημητρίου

Λέκκα 14, Σύνταγμα, Τ/210-32.19.000, καθημερινά 09.00-03.00


Taf Coffee Shop
Είναι το πρώτο speciality coffee shop της Αθήνας, που άνοιξε τον δρόμο για τον ποιοτικό καφέ στην Ελλάδα και σύστησε στους καταναλωτές το νέο κύμα. Τα μέλη της ομάδα της Taf έχουν διακριθεί πολλές φορές σε εγχώρια και διεθνή πρωταθλήματα. Αξίζει να δοκιμάσετε έναν περιποιημένο espresso από κάποια πολύ εκλεκτική σοδειά της Αιθιοπίας ή του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Κολομβίας, που καβουρδίζονται με δεξιοτεχνία στις εγκαταστάσεις της boutique εταιρείας στον Άγιο Στέφανο. Εδώ θα βρείτε αρκετούς πολύ ιδιαίτερους καφέδες για φίλτρο. Από τη Nένα Δημητρίου

Εμ. Μπενάκη 7-9, Τ/210-38.00.014, καθημερινά 07.00- 20.00, Σάββατο 08.00- 17.00, Κυριακή κλειστά


speciality-kafes-eponymi-zesti-sokolata-i-apogeymatino-tsai6
Άνετοι χώροι για διάβασμα και κόκκοι υψηλής ποιότητας από τη Γουατεμάλα, την Κολομβία και το Μεξικό στο Toms Cafe στην πλατεία Μητροπόλεως.

Toms Café
To Toms Café, πίσω από τη Μητρόπολη, είναι μια εταιρεία κοινωνικού επιχειρείν. Για καθετί που αγοράζουμε εδώ, όπως γυαλιά, παπούτσια, τσάντες ή καφέ, η εταιρεία βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκες, όπως με την αποκατάσταση της όρασης τους, ή τους δίνει πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή ακόμα τους βοηθά να έχουν έναν ασφαλή τοκετό. Με κάθε καφέ που πίνουμε, η ΤOMS, μέσω συνεργασιών με εξειδικευμένους φορείς, προσφέρει νερό σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή συστήματα ύδρευσης. Ο καφές προέρχεται από την ελληνική εταιρεία WiseCup, η οποία εισάγει κόκκους υψηλής ποιότητας από χώρες όπως η Γουατεμάλα, η Κολομβία, το Μεξικό. Οι barista είναι εκπαιδευμένοι, το αποτέλεσμα φαίνεται στην κούπα. Το café είναι self service και αποτελεί ιδανικό σημείο για να δουλέψει κανείς με υπολογιστή. Από τη Νένα Δημητρίου

Πλατεία Μητροπόλεως 8, Μοναστηράκι, Τ/210-32.26.972, ανοιχτά καθημερινά 09.00-20.00 και Κυριακή 10.00- 20.00


Madras
Nαός για τους τεϊοπότες από το 1975. Στα ράφια του είναι τακτοποιημένες περίπου 350 ποικιλίες, απευθείας εισαγωγή από την Κεϋλάνη, την Κίνα, την Ινδία, το Βιετνάμ. Δοκιμάστε φίνες πέρλες γιασεμιού, Oolong Κίνας, το διακριτικό Darjeeling από συγκεκριμένους κήπους, το θεραπευτικό εδώ και αιώνες Pu-Erh και ελληνικά βότανα. Είναι ο μοναδικός οίκος τσαγιού στην Ελλάδα, με ιδιοκτήτες που έχουν βαθιά γνώση και εξειδίκευση. Νοικιάζουν μάλιστα κάποιες φυτείες σε διάφορες χώρες όπου παράγεται τσάι. Περίπου είκοσι επιλογές σε τσάι take away με 1 ευρώ. Από τη Νένα Δημητρίου

Βουλής 7, Σύνταγμα, Τ/210-32.42.777, ανοιχτά Δευτ.-Τετ. 09.30-16.00, Τρ.-Πέμ.-Παρ. 09.00- 20.00, Σαβ. 09.00-15.00