ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Αφιέρωμα: Μπριζόλες στο τηγάνι (13 συνταγές)

mprizoles_me-tomatinia-mparsamiko-k-skordo-thumb-large

Αποδεδειγμένα, οι μπριζόλες είναι το αγαπημένο comfort food των ελληνικών νοικοκυριών. Σοτέ, τηγανητό ή ψητό, αυτό το νόστιμο κομμάτι χοιρινού ή μοσχαριού ψήνεται σε λιγότερο από 15 λεπτά και μαζί με μια πράσινη σαλάτα αποτελεί το ιδανικό γεύμα.

Πόσες χορινές μπριζόλες υπάρχουν;

Λαιμού ή σπαλομπριζόλα; Με λίπος ή χωρίς; Να ζητήσουμε λεπτή μπριζόλα ή όχι;

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages0

Οδηγίες για σωστό ψήσιμο στο τηγάνι

Είναι σημαντικό να βάλουμε στο σκεύος μόνο όσες μπριζόλες χωράνε άνετα. Αν τις στριμώξουμε, η θερμοκρασία θα πέσει απότομα στο σκεύος και, αντί να κάνουν ωραία κρούστα και να ψηθούν σωστά, θα βγάλουν τα υγρά τους και θα μοιάζουν σαν βρασμένες. Οπότε, αν χρειαστεί, τις ψήνουμε σε δόσεις.

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ –> εδώ

Δύο μυστικά νοστιμιάς για χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι

Το κόκαλο δυσχεραίνει το ψήσιμο, αλλά δίνει νοστιμιά

Μαγειρεύοντας τις μπριζόλες με το κόκαλο, το φαγητό γίνεται νοστιμότερο. Ωστόσο, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να το αφαιρέσει από την μπριζόλα, ώστε να εξασφαλίσουμε το ψήσιμο ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία, εκεί όπου το κρέας είναι «κολλημένο» πάνω στο οστό. Το παίρνουμε, όμως, για να το προσθέσουμε στο σκεύος κατά το μαγείρεμα ώστε να αναβαθμίσουμε τη σάλτσα μας ή να το χρησιμοποιήσουμε για άλλες παρασκευές (ζωμούς κ.λπ). Αν δεν το αφαιρέσουμε, θα ήταν καλό να ελέγξουμε αν το πάχος της μπριζόλας είναι ίδιο με το πάχος του οστού. Αν δεν είναι, ζητάμε από τον κρεοπώλη να το φέρει σε ίδιο μέγεθος, διαφορετικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος το κομμάτι που βρίσκεται κοντά στο οστό (το οποίο είναι και το πιο παχύ) δεν θα έχει ψηθεί, ενώ η υπόλοιπη μπριζόλα μπορεί να έχει ήδη στεγνώσει.

Άλμη, η πιο αποτελεσματική «μαρινάδα»

Οι μαρινάδες με βάση το ελαιόλαδο δεν φαίνεται να μαλακώνουν ιδιαίτερα το χοιρινό. Το κρέας παίρνει διάφορα αρώματα από τα μυρωδικά και τα λοιπά αρτύματα που μπορεί να εμπεριέχονται στο λάδι, αλλά δεν μαλακώνει κατ’ ανάγκη. Οπότε είναι προτιμότερο να το μαρινάρουμε σε άλλου είδους υγρά, όπως το κρασί, το ξίδι, ο χυμός εσπεριδοειδών, η σάλτσα ντομάτας ή η σάλτσα σόγιας. Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς προτείνει μια εναλλακτική λύση για να γίνει η μπριζόλα «λουκούμι»: μαρινάρισμα σε άλμη. Το αλατόνερο, σε σχέση με το ελαιόλαδο (που χρησιμοποιείται συνήθως στις μαρινάδες), έχει μεγαλύτερη διεισδυτική ικανότητα. Φτιάχνουμε ένα διάλυμα με περίπου 10% αλάτι (δηλαδή 10 γρ. αλάτι για κάθε 100 ml νερό). Οσο το κρέας μένει στην άλμη, το αλατόνερο σπάει τις πρωτεΐνες του κρέατος και νοστιμίζει σε βάθος το κρέας. Ο ιδανικός χρόνος αναμονής στην άλμη είναι 12 ώρες (ένα βράδυ)· αν δεν έχουμε τόσο χρόνο, τότε όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages2

13 συνταγές για μπριζόλες στο τηγάνι που θα ξετρελάνουν όλη την οικογένεια

Μπριζόλα με κρούστα κόλιανδρου και πιπεριών, με σπιτικά πατατάκια

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages3


Χοιρινά μπριζολάκια με τζίντζερ, σόγια, κόλιανδρο και μέλι

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages4


Χοιρινά μπριζολάκια με λεμόνι και θυμάρι

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages5


Χοιρινή μπριζόλα «παναρισμένη» με μπαχαρικά, στο τηγάνι

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages6


Μπριζόλες χοιρινές στο τηγάνι µε σάλτσα λαχανικών

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages7


Μπριζολάκια με κρασί και μυρωδικά

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages8


Μπριζόλες κρασάτες

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages9


Μπριζόλες με ντοματίνια και βαλσαμικό

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages10


Χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα από κάππαρη και μέλι

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages11


Μπριζολάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε ιδιότυπη μαρινάδα κρασιού

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages12


Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages13


Μπριζόλες με «τουρλού» λαχανικών

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages14


Μπριζολάκια με γλυκό κρασί, σπιτική κέτσαπ και πατάτες με μπέικον

afieroma-mprizoles-sto-tigani-13-syntages15