ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης ετοιμάζει μακαρόνια με κιμά στο τηγάνι

bougiouris

Εύκολο / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 15΄/ Χρόνος: 1 ώρα+10΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης ετοιμάζει μακαρόνια με κιμά στο τηγάνι.

* Ο Κωνσταντίνος Μπουγιούρης είναι ο σεφ στο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα στη Σύρο.

Υλικά

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος με λίγο πάχος
  • 2 ντομάτες, ώριμες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια, κομμένες σε μικρά καρέ ή 250 γρ. ντομάτα κονκασέ από κονσέρβα
  • 70 γρ. πελτές ντομάτας
  • 3 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 80 ml κόκκινο κρασί
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, προαιρετικά ή λίγο μπούκοβο
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 400 γρ. μακαρόνια, σπαγγέτι ή άλλα της αρεσκείας μας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοσπασμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 7-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει σπυρωτός ο κιμάς, να ροδίσει ομοιόμορφα, να «πιει» τα περισσότερα υγρά του και να μαραθεί το κρεμμύδι και το καρότο.

Προσθέτουμε τον πελτέ, τη φρέσκια ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, την κανέλα, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη, μετριάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 35 λεπτά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο νερό και τα ζυμαρικά μας. Ακολουθούμε τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών. Εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε βραστό νερό.

Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε την παρμεζάνα και αν χρησιμοποιήσουμε και το τσίλι. Ανακατεύουμε καλά. Με αυτόν τον τρόπο τα ζυμαρικά γίνονται πιο γευστικά και η σάλτσα αποκτά πολύ ωραία κρεμώδη υφή.

Σερβίρουμε αμέσως αν θέλουμε με έξτρα παρμεζάνα.

Στο ποτήρι μας: Μανδηλαριές Κυκλαδίτικες, Μαυροτράγανα και Ξινόμαυρα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr