ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Σαν το αλάτι

nor_santoalati

Ήταν λέει κάποτε ένας βασιλιάς που έδιωξε την κόρη του γιατί δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τη βαρύτητα της απάντησής της όταν τη ρώτησε πόσο τον αγαπάει. Και τότε εκείνη του απέδειξε παραθέτοντας ένα ανάλατο γεύμα, πόσο σπουδαία ήταν η παρομοίωσή της: «Σ’ αγαπώ όσο αγαπώ το αλάτι».

san-to-alati0

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μαρία και ο Βασίλης. Έστησαν με πολύ κέφι το μαγαζί τους ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, για να είναι το φαγητό τους αλμυρό και νόστιμο. Έφτιαξαν μια απίθανη ταβέρνα, φίνα περιποιημένη, μα δίχως περιττά αμπαλάζ. Άποψή μου, καθώς το παρακολουθώ κάθε χρόνο: είναι ένα από τα πιο σταθερά ποιοτικά, τίμια μαγαζιά, και όχι μόνο στην Τήνο. Έχουν τα πάντα φροντισμένα. Μια επιλογή από 22 ουζάκια και κάμποσα τσίπουρα που τραβιούνται με τα μεζεκλίκια του καταλόγου, και ακόμα μια εμπνευσμένη λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά σε κυκλαδίτικο mood. Φαγάκι απλό και νόστιμο, σύγχρονα ταβερνίσιο με όλη την ταπεινότητα, την περηφάνια και την ειλικρίνεια της λέξης «ταβέρνα».

san-to-alati1

Το φαγητό τους είναι καθρέφτης όλων των προηγούμενων. Σαλάτα με φασόλια, κρεμμύδι, ντομάτα, ρέγγα, αυγά τουρσί, όλα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι. Καβουράκια αχνιστά με χόρτα και σπιρτάδα λεμονιού.

Καλαμάρι καλαμποκαλευρωμένο, τραγανό από το τηγάνι, σβήνει σε δροσερό γιαούρτι. Σαρδέλες ψητές με καππαροσαλάτα, καρυκευμένες με λαδολέμονο κάππαρης. Ακόμα μερικά αντίστοιχα πιάτα, εγγυημένα νόστιμα, και φυσικά όλα τα ντόπια εκλεκτά: αγκιναράκια ξιδάτα, λούζα, καρίκι, κοπανιστή και πολλά άλλα.

san-to-alati2

Σαν το αλάτι, Παραλία Αγ. Φωκά, Τήνος,
Τ/22830-29.266, καθημερινά 12.00-00.00. 15-25 €/άτομο, χωρίς τα ποτά.

Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.