ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Μοσχάρι με πορτοκάλι και «τραγανό» λάχανο

Μοσχάρι με πορτοκάλι και «τραγανό» λάχανο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 20΄

Υλικά για 4 άτομα:

  • 800 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά, κομμένο σε κύβους περίπου 2 εκ. και ελαφρώς αλατισμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 100 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά (+ λίγη επιπλέον για το λάχανο)
  • 1/4 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή (αν θέλουμε)
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μικρό λάχανο, λεπτοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 – 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία (αν θέλουμε, όμως δίνει μια ιδιαίτερη νότα στο φαγητό)

Διαδικασία:

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

«Σβήνουμε» με το μισό κρασί και αφήνουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, το μπαχάρι και νερό τόσο ώστε να καλύψει κατά τα 3/4 το κρέας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Προσθέτουμε τις πάπρικες, τη ρίγανη, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, αποσύρουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι το σερβίρισμα.

Σε μια άλλη ρηχή κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το λάχανο για περίπου 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσει λίγο και να μειωθεί ο όγκος του.

«Σβήνουμε» με το υπόλοιπο κρασί, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγη πάπρικα και μαγειρεύουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. Σερβίρουμε το λάχανο με το κρέας και τη σάλτσα του και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Τι πίνουμε: Κρασί περασμένο από βαρέλι, όπως ένα σαντορινιό Νυχτέρι, ένα Sauvignon blanc, βαρελίσιο επίσης.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr