ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Κρεμώδης καροτόσου­πα με σελινόριζα

Κρεμώδης καροτόσου­πα με σελινόριζα

Προετοιμασία: 30΄ Μαγείρεμα: περίπου 50΄

Υλικά για 6-8 άτομα:

  • 500 γρ. καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεσαίου μεγέθους σελινόριζα, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μεγάλη πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, σε μέτριες ροδέλες
  • 1,2 λίτρα ζωμός κότας
  • 80 ml λευκό κρασί
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 200 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 – 5 κλωνάρια μαϊντανού
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά (εκτός από την πατάτα) με τις δάφνες μέχρι να μαραθούν κάπως και να γυαλίσουν.

Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το ζωμό, την πατάτα, αλατοπίπερο και τα κλωνάρια των μυρωδικών δεμένα με σπάγκο (για να μπορέσουμε να τα αφαιρέσουμε εύκολα μετά). Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά, για περίπου 40 λεπτά. Αφαιρούμε τα κλωνάρια μυρωδικών και τις δάφνες και πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) ή με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να προκύψει μια όσο το δυνατόν πιο λεία κρέμα.

Αν θέλουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα, περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι. Μεταφέρουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το μοσχοκάρυδο, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και επαναφέρουμε σε χαμηλή φωτιά.

Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας. Αν είναι πιο πηχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό ζωμό ή νερό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις. Αν είναι πιο αραιή απ’ ό,τι θέλουμε, τη βράζουμε μέχρι να πήξει όσο μας αρέσει. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με φρυγανισμένο ψωμί.
 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr