ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Κρεμμυδόσουπα με ρίγανη

Κρεμμυδόσουπα με ρίγανη

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 2 ώρες

Υλικά για 6-8 άτομα:

  • 6 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά φετάκια
  • 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή 70 ml ελαιολαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2.250 ml ζωμός κοτόπουλου
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (130 γρ. περίπου) κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 8 φέτες ψωμί της αρεσκείας μας
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε, χρησιμοποιούμε μαϊντανό, με διαφορετικό αποτέλεσμα)

Διαδικασία:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 4 – 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και να μελώσουν. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το αλεύρι και «ψήνουμε» για άλλο 1 λεπτό.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ζωμό, ανακατεύοντας παράλληλα, όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα. Αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά και τη διατηρούμε ζεστή.

Λίγο πριν από το σερβίρισμα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τις φέτες ψωμιού στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για 8 – 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Γυρίζουμε τις φέτες, μοιράζουμε πάνω τους τη μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι και τις ψήνουμε για άλλα 8 – 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να λιώσει το τυρί.

Για να σερβίρουμε, ρίχνουμε μέσα στη ζεστή σούπα το υπόλοιπο κεφαλοτύρι, μοιράζουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με το μυρωδικό της επιλογής μας. Συνοδεύουμε με τα τραγανά ψωμάκια τυριού.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr