ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Βελουτέ τραχανά

Βελουτέ τραχανά

Προετοιμασία: 15΄ Μαγείρεμα: περίπου 30΄
 

Υλικά για 6-8 άτομα:

  • 500 γρ. τραχανάς γλυκός
  • 1.500 ml ζωμός κότας
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • 12 – 15 ίνες κρόκος Κοζάνης
  • 30 ml ελαιόλαδο (για τον τραχανά)
  • + 30 ml για τα κρουτόν
  • 6 φέτες ψωμιού (της αρεσκείας μας), κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό)

Διαδικασία:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τον τραχανά, το ζωμό και τον κρόκο Κοζάνης. Ανακατεύουμε και βράζουμε τον τραχανά, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό και πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) ή με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να προκύψει μία όσο το δυνατόν πιο λεία κρέμα.

Σε ένα ταψάκι απλώνουμε τα κυβάκια ψωμιού, τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με το δυόσμο, ανακατεύουμε και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 5 – 7 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθούν και ροδίσουν.

Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα γαρνίροντας με τα κρουτόν δυόσμου.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr