ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Πού θα τσικνίσουμε;

Πού θα τσικνίσουμε;

Είναι έθιμο που αγαπάμε πολύ η Τσικνοπέμπτη. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού σκεπάζει κάθε χρόνο τέτοια μέρα την πόλη, οι σχάρες και οι σούβλες, σε ταβέρνες και σπίτια, παίρνουν φωτιά. Κακά τα ψέμματα, τρελαινόμαστε ως λαός για το κρέας. Μπορεί εδώ να αποθεώθηκαν τα λαδερά, μπορεί η νηστεία να είναι μέρος της διατροφικής μας παράδοσης, μπορεί να είμαστε θαλασσινός λαός και τα ψάρια να μάς αρέσουν (περισσότερο μάλλον μάς αρέσει η «ιδέα» της ψαροφαγίας), όμως μπροστά στη θέα μιας καλοψημένης, ζουμερής μπριζόλας, ενός αφράτου μπιφτεκιού, ενός σουβλακιού με τα όλα του, παραδινόμαστε άνευ όρων. Δεν συμφωνείτε;

Βέβαια, η ταλαιπωρία για όσους επιλέξουν τη λύση «του έξω» τέτοια μέρα είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Παρατηρείται απίστευτο στριμωξίδι στις ταβέρνες, «παίζει» τα κρέατα να μην είναι πρώτης ποιότητας, τα ψησίματα να είναι πρόχειρα, το σέρβις αργό. Δεν είναι λίγοι όσοι προς αποφυγήν όλων αυτών, επιλέγουν να τσικνίσουν το Σάββατο… 

Για όσους επιμένουν παραδοσιακά, ακολουθεί μια επιλογή από ταβέρνες, ψησταριές και εστιατόρια στα οποία θα ευχαριστηθούν κοψίδια κλασικά και μοντέρνα. Με κάθε επιφύλαξη… Είπαμε, είναι χαοτική μέρα η Τσικνοπέμπτη. 

Κλασικά και αγαπημένα

Το ψητό συκώτι είναι αρχηγός (μαρινάρεται σε γάλα, ψήνεται τόσο όσο, κόβεται σαν καρπάτσιο και σερβίρεται με καλό λάδι), οι κοπές του μοσχαριού, το σίτεμα και το ψήσιμο ακολουθούν τα πρότυπα του εξωτερικού, τα λουκάνικα χειροποίητα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Όλα αυτά στο ναό της αθηναϊκής κρεοφαγίας Base Grill (Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, T/2105757455). Αν βρείτε τραπέζι, έρχομαι!

poy-tha-tsiknisoyme0

Πανικός γίνεται κάθε χρόνο και στον Κρητικό (Αιόλου 49, Κάντζα, T/2106659061), το άλλο στέκι των φανατικών κρεοφάγων. Εδώ θα ευχαριστηθείτε παϊδάκια: τροφαντά, ζουμερά, ψημένα άριστα, χωρίς ίχνος καρβουνιάσματος. Σουξέ μεγάλο έχει ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος που ψήνεται στη σούβλα, και το μπιφτέκι, που όμοιό του δύσκολα θα βρείτε. Πάρτε οπωσδήποτε βραστό σταμναγκάθι, έρχεται al dente, και φέτα – είναι από τον Κωσταρέλο. 

Απίθανης νοστιμιάς είναι και το μπιφτέκι του Κεφαλονίτη (Ρεθύμνης 19, Καστέλλα, Τ/2104114426), του καλτ ταβερνείου πίσω από τον Προφήτη Ηλία στον Πειραιά. Καλά είναι και τα παϊδάκια του. Άλλες δοκιμασμένες επιλογές στον Πειραιά, ο εξίσου καλτ Μουστάκιας (Ιδής 10, Καστέλλα, 2104119569) που έχει καλά παϊδάκια (λίγο παραψημένα, αλλά ok), ζουμερά παϊδάκια κοτόπουλου και μερακλίδικο μπιφτέκι και το ακόμα πιο καλτ καπηλειό Ζάχος στα Καμίνια (Κομοτηνής 37, Τ/2104813325), το γεμιστό μπιφτέκι του οποίου είναι έκτακτο. Α, και φτιαγμένο για γίγαντες!

Στο Ρεμούτσικο στο Μπραχάμι (Αγ. Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, T/2109704515), παλιά χασαποταβέρνα της περιοχής, πάμε για τα καλά παϊδάκια (συνήθως έχει και προβατίνας για τους μερακλήδες), το αφράτο κοντοσούβλι και τις πανσέτες. Αν θέλετε να μην ξεμακρύνετε πολύ από το κέντρο η επιλογή είναι ο κλασικός Ηλίας του Θησείου (Θεσσαλονίκης 7, Τ/210 3422407), αλλά και ο Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι (Πολέμωνος 4, Τ/2107236903). 

Στην Κηφισιά, οι δυο Τηλέμαχοι του Γιώργου Τσιλιγκίρη σερβίρουν καλοσιτεμένα και καλοψημένα κρεατικά σε «προχωρημένες» κοπές. Τέλεια η βοδινή μπριζόλα και το γουρουνόπουλο σούβλας – αν έχει πάρτε οπωσδήποτε – στο πιο οικονομικό Τηλέμαχος Art Grill (Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, T/2108074015), αφρός η σπαλομπριζόλα αλλά και το σατομπριάν στο πιο λουσάτο Barbeque Club (Φραγκοπούλου 22 & Μ. Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, T/2108076680). 

Αν δεν έχετε πρόβλημα να ξενιτευτείτε, θα βρείτε ωραιότατα κοψίδια στον Χριστόφορο (Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια, T/2299048266) – δοκιμάστε το ανάμεικτο μπιφτέκι του και τις μοσχαρίσιες μπριζόλες- και στο Τρίγωνο (Αθηνών 36, Καλύβια, T/2299048540) – έξοχα τα παϊδάκια του. Στον Πιπινιό (Πέππα 1 & 25ης Μαρτίου, Πλατεία Σταμάτας, Σταμάτα, Τ/2106216250) θα πάτε για τα σουβλιστά του αλλά και το κοκορέτσι του.

Μοντέρνα κρεοφαγία

Στο Kozi’s στα Μελίσσια (Παναγή Τσαλδάρη 32-34,T/2108101584), αν βρείτε τραπέζι, θα ευχαριστηθείτε καλομαριναρισμένα κρεατικά νοτιοφρικάνικης λογικής με πικάντικες σάλτσες και ντιπ – η οικογένεια που έχει το μαγαζί είναι από το Γιοχάνεσμπουργκ. Το ψητό ψαρονέφρι Porco porco είναι αποκάλυψη. 

Το 48 Urban Garden (Αρματολών και Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, Τ/2130281866) φημίζεται για τις έθνικ street food λιχουδιές του στις οποίες λόγω της ημέρας, από ό,τι μαθαίνω, θα προστεθούν και άλλα κοψίδια με μοντέρνες πινελιές, αλλά και ένα γιγάντιο μπέργκερ που θα χορταίνει όλη την παρέα. 

Αν είστε στο κέντρο της Αθήνας και παρακολουθήσετε κάποια από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου, μπορείτε να το τσικνίσετε και στον all day snack-cafe Μελίαρτο (Ερμού 65 & Αιόλου, Τ/6974020599) που για την ημέρα θα σερβίρει περιποιημένα μπριζολάκια και σουβλάκια. 

Στη Γλυφάδα αξιόλογη πρόταση είναι το Moou (Φοιβης 17, T/2114096295) με τις ωραίες πικάνιες και τα ριμπάι του. Υπάρχει βέβαια και η Μπιφτεκούπολη με όσα μαγαζιά έχουν μείνει όρθια…

Το Artisanal στην Κηφισιά (Ζηρίνη 2, Τ/693 614 4744)  θα «βάλει μπροστά» το πρόσφατο απόκτημά του, το Monolith, μια πολυσυσκευή ψησίματος που συνδυάζει bbq, grill, slow cooker, ξυλόφουρνο και καπνιστήριο. Λουκάνικα κόκορα, μπιφτέκια και στήθος από μοσχάρι black angus, μεταξύ των προτάσεων του εστιατορίου.

Κεμπάπ αγάπη μου

Για αυθεντικό ανατολίτικο κεμπάπ, πηγαίνουμε στο Ρόδι στα Σεπόλια (Κρέοντος 163 & Ρόδου 179, T/2105154376) και στη Μικρά Ασία στην πλ. Αμερικής (Μοσχονησίων 20 & Θήρας, T/2108644698). Συμπαθητικά, επίσης, τα κεμπάπ του Μπάρμπα-Αλέξη (Ιλισίων 13, Ν. Κηφισιά, Τ/2111831437, Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, T/2102583415, Φλέμινγκ 48, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, T/2104835903), του Προέδρου (Σάββα Λαζαρίδη 3, Γλυφάδα, Τ/2108985642, Κανάρη 82, Μοσχάτο, Τ/2109411163, Λ. Καλαμακίου 26 & Θεμιστοκλέους, Άλιμος, Τ/2109888023) και του Μπαρμπαδήμου (Χαλεπά 14 & Συνοδινού 1, Πλατεία Παπαλουκά, Πατήσια, Τ/2102014000, Γεωργίου Θεοτόκη 2 & Σαχτούρη, Πειραιάς Τ/2104528500, Αιγαίου & Σπαθάρη 2, Ν. Σμύρνη, Τ/2109347600, Παρασκευοπούλου 51, Περιστέρι, Τ/2105748000). 

Τσίκνισμα στο Μικρολίμανο;

Είναι τέτοια η αγάπη μας για το κρέας το τσικνιστό, που ακόμα και θαλασσινά εστιατόρια (βλ. Βαρούλκο, Θαλασσινός κ.ά.) έχουν ετοιμάσει ειδικά μενού για την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για high end εστιατόρια ξενοδοχείων αλλά και μουσείων, όπως π.χ. του Μουσείου της Ακρόπολης που θα υποδεχθεί όσους πιστούς προσέλθουν με live jazz και μπουφέ με γουρουνοπούλα, γαρδουμπάκια και παϊδάκια κοτόπουλου.