ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Το καλάθι του μήνα

Το καλάθι του μήνα

Σπάστε τα κόκκινα ρόδια του χειμώνα για καλή τύχη και εμπλουτίστε με τις υπέροχες ρουμπινένιες πέτρες τους σάλτσες και σαλάτες.

ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Πράσο
Τα πράσα φτάνουν στον πάγκο της λαϊκής ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού και παραμένουν εκεί μέχρι και την άνοιξη. Γευστικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα χειμωνιάτικα πράσα. Δύο είναι οι γνωστότερες ποικιλίες και ξεχωρίζουν μεταξύ τους από το πάχος του κοτσανιού. Τα πράσα Χαλκίδας έχουν αρκετά χοντρό κοτσάνι, ενώ η ποικιλία του Αργους και της Μακεδονίας έχει κοτσάνι μακρύ και λευκό. Τα διαλέγουμε προσεκτικά με προτίμηση στα βιολογικά, κι έτσι που να είναι φρεσκοκομμένα, να μην έχουν δηλαδή ξερά εξωτερικά φύλλα ή ρίζες. Βεβαίως, πράσα βρίσκουμε και τον υπόλοιπο χρόνο, κυρίως εισαγόμενα από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και την Τουρκία.
Ακόμα βρίσκουμε:
Καρότα, Κολοκύθες, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μανιτάρια, Μπρόκολα, Παντζάρια, Ραδίκια, Ραπανάκια, Σαλάτες, Σέλινο, Σπανάκι, Χόρτα

ΚΡΕΑΤΙΚΑ
Λουκάνικα, Ελληνική γαλοπούλα, Ντόπια κουνέλια, Σαλιγκάρια, Χοιρινό, Πηχτή

ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Κασέρι, Γραβιέρες, Κατσικίσιο και πρόβειο γιαούρτι, Κεφαλοτύρι, Κασέρι, Κρασοτύρι, Μανούρα, Μετσοβόνε, Μυζήθρα ξηρή, Ξινομυζήθρα, Σαν Μιχάλη, Σεβρ (κατσικίσιο), Μετσόβου, Σφέλα, Φορμαέλα

ΦΡΟΥΤΑ
Μανταρίνια, Ρόδια, Ακτινίδια, Αχλάδια, Κάστανα, Κυδώνια, Λωτοί, Μανταρίνια, Μήλα, Πορτοκάλια

ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Βραστόψαρα, Γλώσσες, Καλαμάρια, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μπαρμπούνια, Σαφρίδια, Στρείδια, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Χταπόδια