ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Έχω ScUber, πάμε μια βόλτα;

scuber-departs-credit---tourism-and-events-queensland
scuber-travelling-amongst-marine-life-at-heron-island-credit---tourism-and-events-queensland
scuber-aerial-4-credit---tourism-and-events-queensland

Είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του πλανήτη, καλύπτει έκταση μεγαλύτερη των 2.300 χιλιομέτρων και είναι ορατός από το Διάστημα. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατ. επισκέπτες και ο τουρισμός «αφήνει» στην τοπική οικονομία σχεδόν 6,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και για ακόμη ένα δεκαπενθήμερο, όσοι θέλουν να γνωρίσουν τη μαγεία του υφάλου και του βυθού μπορούν να αποτολμήσουν μια βόλτα με το ολοκαίνουργιο, μοναδικό στον κόσμο υποβρύχιο της Uber, με το ταιριαστό όνομα ScUber.

Η εταιρεία που έφερε την επανάσταση στις μισθωμένες αστικές μετακινήσεις, και πριν από λίγα χρόνια λάνσαρε και το UberCopter για εναέριες περιπλανήσεις, αποφάσισε να προσφέρει στους λάτρεις των υποβρύχιων εξερευνήσεων τη δυνατότητα να καταδυθούν –χωρίς να απαιτούνται η ανάλογη εκπαίδευση και ο εξοπλισμός– στο πιο εντυπωσιακό υποθαλάσσιο οικοσύστημα της υφηλίου.

Οι ενδιαφερόμενοι, μέσω του app που έχει αναπτύξει για τον σκοπό αυτόν η εταιρεία, «παραγγέλνουν» το ScUber, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει δύο άτομα που κάθονται εκατέρωθεν του πιλότου. Το κόστος της εξόρμησης ανέρχεται στα 1.500 δολάρια Αυστραλίας (σχεδόν 930 ευρώ), τα οποία καλύπτουν τη μεταφορά με ελικόπτερο από την πόλη Gladstone έως το νησί Heron, από όπου καταδύεται το υποβρύχιο. Άλλες πόλεις όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη είναι το Κερνς, το Παλμ Κόουβ και το Πορτ Ντάγκλας.

Τριάντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Για την κατάδυση δεν απαιτείται κανενός είδους εξοπλισμός και το σχεδόν σφαιρικό παράθυρο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στον βυθό, στα περισσότερα από 1.500 είδη ψαριών που κατοικούν εκεί και στους 2.900 κοραλλιογενείς υφάλους. Η περιήγηση διαρκεί περίπου μία ώρα και φτάνει σε βάθος τα 30 μέτρα. Το υποβρύχιο, που κόστισε περίπου 1.800.000 ευρώ, κινείται με μπαταρία.

Μετά τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιήσει την τελευταία του υποθαλάσσια ξενάγηση, θα μεταφερθεί στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους σε μια εξερευνητική αποστολή, όπως έχει ανακοινωθεί. Δεν έχει, ωστόσο, διευκρινιστεί ακόμη αν θα ξανατεθεί στη διάθεση του κοινού για νέες βόλτες τους επόμενους μήνες.

Υπολογίζεται ότι το ScUber θα προσελκύσει ακόμα 1.400.000 επισκέπτες στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, καθένας από τους οποίους θα πληρώσει εισιτήριο 5,60 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 3,5 ευρώ) για την ξενάγησή του. Τα χρήματα αυτά, καθώς και 100.000 δολάρια Αυστραλίας, που έχει δεσμευτεί ότι θα δωρίσει η Uber από τα έσοδα του πρότζεκτ, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες της οργάνωσης προστασίας του Υφάλου Citizens of the Great Barrier Reef.              ■