ΤΑΞΙΔΙΑ

Συμφιλίωση με το παρελθόν

Συμφιλίωση με το παρελθόν

Είναι δύσκολο να διαγραφούν από την ιστορική μνήμη οι βαρβαρότητες που διέπραξαν οι Βέλγοι αποικιοκράτες στην Αφρική, και συγκεκριμένα στο Κονγκό.

Το ανακαινισμένο όμως Βασιλικό Μουσείο της Κεντρικής Αφρικής στο Τervuren της Φλάνδρας θέλει να πάψει να αποτελεί «το τελευταίο αποικιοκρατικό μουσείο στον κόσμο», όπως το αποκαλούσαν για δεκαετίες εξαιτίας της μονοδιάστατης και παρωχημένης εικόνας της Αφρικής την οποία παρουσίαζε.

symfiliosi-me-to-parelthon0
Φωτογραφία: KMMA-MRAC

Με την πρόσφατη ανακαίνισή του και με το νέο όνομα AfricaMuseum, επιδιώκει να γίνει τόπος συνάντησης πολιτισμών που θα αντιμετωπίζει με κριτική ματιά το παρελθόν και θα εστιάζει στο σύγχρονο πρόσωπο της Μαύρης Ηπείρου, θίγοντας σύγχρονες θεματικές, όπως η βιοποικιλότητα και η κλιματική αλλαγή.

Παρότι πολλές αίθουσες έχουν μείνει άθικτες (όπως η αίθουσα μνήμης των Βέλγων θυμάτων στο Κονγκό), έργα σύγχρονων Αφρικανών καλλιτεχνών έχουν πλέον προστεθεί ως σύμβολα διαλόγου με το παρελθόν και ως υπενθύμιση για τους εκατοντάδες χιλιάδες Κονγκολέζους που σφαγιάστηκαν από τους αποικιοκράτες.

africamuseum.be