ΤΑΞΙΔΙΑ

Aτζέντα

atzenda

// ΒΑΪΛ ΑΜ ΡΑΪΝ //
DESIGN ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ [ΕΩΣ 20/10/2019] 

Με την έκθεση «Living in a Box: Design and Comics» το Vitra Design Museum εξερευνά τον κόσμο των κόμικς και τη σχέση τους με το design. Έπιπλα-σύμβολα του βιομηχανικού σχεδιασμού εμφανίζονται σε διάφορες εικονογραφημένες ιστορίες, ενώ παράλληλα πολλοί designers εμπνέονταν από τις ζωές και τις σούπερ δυνάμεις των υπερηρώων, δημιουργώντας αντικείμενα από το μέλλον. Με αφορμή την έκθεση, τα αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου παίρνουν ζωή και αποκωδικοποιούνται: όταν, για παράδειγμα, ένας κομψός χαρακτήρας επιλέγει μια «Eames Lounge Chair», καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας σύγχρονος τύπος. Διαπιστώνει επίσης κανείς ότι κόμικς και design μοιράζονται τις ίδιες αρχές περί νεωτερικότητας: αμφότερα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και έχουν διεθνή χαρακτήρα.
design-museum.de


// ΛΟΝΔΙΝΟ //
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ [ΑΠΟ 30/05 ΕΩΣ 01/09/2019]

atzenta0

H Aμερικανίδα Lee Krasner (1908-1984) επηρεάστηκε βαθιά από το κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού μετά τον γάμο της με τον Jackson Pollock το 1945 και συχνά επισκιάστηκε από τους άντρες συγχρόνους της, χωρίς ο Pollock να αποτελεί εξαίρεση. Φέτος, τέσσερα ευρωπαϊκά μουσεία συνδιοργανώνουν το αφιέρωμα «Lee Krasner: Living Colour» παρουσιάζοντας έργα μεγάλης κλίμακας της εικαστικού. Tην αρχή κάνει το Barbican Centre στη βρετανική πρωτεύουσα και θα ακολουθήσουν το Schirn Kunsthalle (Φρανκφούρτη), το Zentrum Paul Klee (Βέρνη) και το Guggenheim (Μπιλμπάο).
barbican.org.uk


// ΜΠΙΛΜΠΑΟ //
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ [έως 09/09/2019] 

atzenta1

Από τη δεκαετία του 1970, που ξεκίνησε με μια σειρά αφισών για τη Νέα Υόρκη, μέχρι τις πρόσφατες φωτεινές προβολές της πάνω σε τοπία και κτίρια, η Αμερικανίδα Jenny Holzer (1950-) χρησιμοποιεί με χιούμορ και θάρρος το κείμενο ως μέσο κατά της άγνοιας και της βίας. Η έκθεση «Jenny Holzer: Thing Indescribable» στο Guggenheim περιλαμβάνει αφίσες, μεταλλικές πινακίδες, υλικό από το αρχείο της, αλλά και έργα με επίσημα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
guggenheim-bilbao.eus


// ΠΟΡΟΣ //
ΔΙΠΛΗ ΕΝΑΡΞΗ [ΑΠΟ 08/06 ΕΩΣ 30/09/2019]

atzenta2

Η φετινή θεματική των εκθέσεων της γκαλερί CITRONNE έχει τίτλο «Ίχνη στον Χρόνο» και εγκαινιάζεται με δύο αφιερώματα στον Γιάννη Ψυχοπαίδη: «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο και «Λεμονοδάσος – Ημερολόγια ενός καλοκαιριού» στην γκαλερί (έως 24/07).
citronne.com


// ΣΙΔΝΕΪ //
ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο DUCHAMP [ΕΩΣ 11/08/2019]

atzenta3

Η έκθεση «The Essential Duchamp» στην Art Gallery of New South Wales συστήνει στο κοινό της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού έναν από τους πιo σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο αφιέρωμα που έχει παρουσιαστεί για τον Marchel Duchamp (1887-1968) και περιλαμβάνει σημαντικά πρώιμα έργα, ζωγραφικούς πίνακες που διαμόρφωσαν τις τεχνικές του, αλλά και εμβληματικές δουλειές του, όπως το «Nude descending a staircase, No. 2» (1912), που σκανδάλισε το αμερικανικό κοινό όταν παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, το 1913.
artgallery.nsw.gov.au