ΤΑΞΙΔΙΑ

Τα βλέμματα του κόσμου στη Μεσσηνία

costa1
costa2
costa3
costa4
costa5
costa6

H Costa Navarino βραβεύτηκε για τις περιβαλλοντικές της πρακτικές από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού.

Σε εποχές κατάχρησης των όρων «πράσινος» και «αειφόρος» τουρισμός, όπου πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιβαστούν στο «τρένο» της οικολογίας κάνοντας το ελάχιστο και απλώς… διαφημίζοντας το μέγιστο, η πρόσφατη διάκριση της Costa Navarino στα Tourism for Tomorrow Awards αποδεικνύει ότι η συνεπής περιβαλλοντική πολιτική, που σχεδιάζεται εκ θεμελίων και συνοδεύεται από μεγάλες επενδύσεις, δικαιώνεται πανηγυρικά και σε υψηλότατο επίπεδο.

Στον ετήσιο διαγωνισμό που καθιέρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council) και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για την τουριστική βιομηχανία (ενδεικτική η παρουσία του Κόφι Ανάν, πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, ως κεντρικού ομιλητή στο ετήσιο συνέδριο του συμβουλίου), η Costa Navarino αναδείχθηκε πρώτη στην κατηγορία «Προορισμών», ανάμεσα σε υποψηφιότητες από 56 χώρες. Στην επίσημη τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στη νήσο Χαϊνάν της Κίνας, το «άστρο» της TEMES, φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, που αποτελεί όραμα και έργο ζωής του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας Μεσσηνίας και την καθιέρωσή της στον παγκόσμιο χάρτη του ποιοτικού τουρισμού, έλαμψε ενώπιον αντιπροσωπειών από τις μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις στον κόσμο.

Τα Tourism for Tomorrow Awards έκαναν ιδιαίτερη μνεία στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές που εφαρμόζει η Costa Navarino: στις υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν τον φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής, καθώς και στο ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, στις συνεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Σε πρωτοβουλίες όπως το Navarino Environmental Observatory (NEO), το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES, καθώς και στην ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού σταθμού συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12 MWp, στην εγκατάσταση του μεγαλύτερου γεωθερμικού συστήματος, στην κατασκευή λιμνοδεξαμενών για τις αρδευτικές ανάγκες του προορισμού, στο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων για να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία του τοπίου της περιοχής, καθώς και σε πολλές ακόμη πρακτικές.

«Η διάκριση στα Tourism for Tomorrow Awards» αποτελεί κορυφαία στιγμή για την Costa Navarino και επιβράβευση της υλοποίησης του οράματος που είχε ο Καπετάν Βασίλης για τη δημιουργία ενός ποιοτικού προορισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον, στους ανθρώπους της Μεσσηνίας και στις παραδόσεις της», ανέφερε ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕS. «Η βράβευση μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο που γίνεται στην Costa Navarino και να προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε το υψηλό επίπεδο του προορισμού σε κάθε τομέα».  Σ. Σ.