ΤΑΞΙΔΙΑ

Χίος: Φλεγόμενα τόξα

001-mesta-02-

Οι δύο ενορίες του Βροντάδου διεξάγουν το βράδυ της Ανάστασης έναν πραγματικό πόλεμο και τα πυρά που ανταλλάσσουν δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Η πιο κατανυκτική περιφορά επιταφίου γίνεται στη Νέα Μονή Χίου, το πανέμορφο βυζαντινό μνημείο που συγκαταλέγεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το πρωί της Μ. Παρασκευής ακολουθήστε την περιφορά του επιταφίου στο ερειπωμένο χωριό Κυδιάντας, η οποία γίνεται από τους παλιούς κατοίκους, χωρίς τη συμμετοχή ιερέα.

chios-flegomena-toxa0
Τα Μεστά, ένα από τα ομορφότερα μαστιχοχώρια-καστροχώρια της Χίου και της Ελλάδας. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, στον Βροντάδο, αρχίζουν τις… προειδοποιητικές ρίψεις στις 9 το βράδυ. Ωστόσο, ο επίσημος πόλεμος με τις ρουκέτες (από μείγμα κάρβουνου, νίτρου και θειαφιού) ξεκινά μετά το «Χριστός Ανέστη», οπότε ο ουρανός γεμίζει από τα εντυπωσιακά φλεγόμενα τόξα. Οι ντόπιοι λένε πως αξίζει να το παρακολουθήσετε από τη Μονή Αγίου Μακαρίου ή από διάφορα σημεία του όρους Αίπος, πάνω από το χωριό. Ωραία Ανάσταση θα κάνετε και στον μεσαιωνικό οικισμό Μεστά, η οποία περιλαμβάνει κάψιμο του Ιούδα, πυροτεχνήματα και ολονύχτιο γλέντι.  

chios-flegomena-toxa1
Ο Κάμπος της Χίου με τα περιβόλια εσπεριδοειδών και τα εντυπωσιακά αρχοντικά. (Φωτογραφία: © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Η Χίος σουβλίζει αρνί και θα βρείτε αρκετές ταβέρνες ανοιχτές.

chios-flegomena-toxa2
Επισκεφτείτε οπωσδήποτε την αριστουργηματική έκθεση του Μουσείου Μαστίχας Χίου, στο Πυργί. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ/ΠΙΟΠ)

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Περπατήστε στα μαγευτικά μαστιχοχώρια Μεστά και Πυργί και στο δεύτερο επισκεφτείτε το Μουσείο Μαστίχας Χίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (τηλ. 22710-72212, www.piop.gr). Περάστε από το Κτήμα Citrus (τηλ. 22710-31513, citrus-chios.gr) στον μοσχοβολιστό Κάμπο της Χίου, για να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα προϊόντα με χιώτικο μανταρίνι.