ΤΑΞΙΔΙΑ

Λεωνίδιο: Καντηλάκια στον ουρανό

img_0232

Σε απόσταση μόλις 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές. Τα παιδιά θα χαρούν τη φύση, αλλά και τις βόλτες δίπλα στη θάλασσα, και σε όλους θα μείνουν αξέχαστα τα φωτεινά αερόστατα στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Περιπλανηθείτε στους πεζόδρομους του κέντρου, που συσκοτίζονται και στολίζονται με φαναράκια-αερόστατα και κεράκια, τα οποία τοποθετούνται μέσα σε ευωδιαστά νεράντζια για να περάσουν ανάμεσά τους οι πέντε επιτάφιοι της πόλης. Η συνάντησή τους γίνεται στην κεντρική πλατεία.

leonidio-kantilakia-ston-oyrano0
Τα παιδιά του Λεωνιδίου διδάσκονται στο σχολείο πώς να φτιάχνουν τα αερόστατα! (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Το ίδιο κατανυκτικό σκηνικό στους δρόμους καθοδηγεί τον κόσμο στις πέντε ενορίες για την Ανάσταση. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και ξεκινά το φαντασμαγορικό τσακώνικο έθιμο, κατά το οποίο περισσότερα από 1.500 αερόστατα απελευθερώνονται. Μόνο 1.000
διαθέτει ο δήμος, ενώ πάρα πολλές οικογένειες φτιάχνουν τα δικά τους. Μη χάσετε την ευκαιρία να πετάξετε κι εσείς ένα αερόστατο – οι ντόπιοι θα σας παροτρύνουν.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ  
Το πρωί ο δήμος προσφέρει στον κήπο του δημαρχείου κρεατικά σούβλας και άλλα πασχαλινά εδέσματα, ενώ το απόγευμα αξίζει να παρακολουθήσετε τη Γιορτή της Αγάπης στην κεντρική πλατεία: το Ευαγγέλιο απαγγέλλεται και στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ ακολουθεί γλέντι με τσακώνικους χορούς από το τοπικό συγκρότημα με παραδοσιακές φορεσιές.

leonidio-kantilakia-ston-oyrano1
Στη Φάμπρικα Πολιτισμού θα μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όλη την Κυνουρία. (Φωτογραφία: © ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ)

ΠANTOΣ ΚΑΙΡΟΥ
Η γιορτινή ατμόσφαιρα του Λεωνιδίου θα σας συνεπάρει, ενώ στα δύο καταστήματα της πόλης θα μάθετε και για την κατασκευή των αερόστατων. Επισκεφτείτε τον Πύργο Τσικαλιώτη (τηλ. 6972-644720) για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των τσακώνικων αρχοντικών και τη Φάμπρικα Πολιτισμού (www.fabbricaofculture.gr) για μια ενδιαφέρουσα γνωριμία με την Κυνουρία. Απολαύστε ουζάκι και θάλασσα στα Πούλιθρα και στην Πλάκα ή οδηγήστε προς τον Κοσμά με τα υπέροχα δάση και τα ταβερνάκια που φημίζονται για τη βραστή γίδα.