ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση γραφείων στον Αλιμο

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση γραφείων στον Αλιμο

Η Α&Μ Architects σε συνεργασία με τα γραφεία Petras Architecture και Doxiadis + Landscape Architects, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχεδιάσουν μια πρόταση με ενεργειακή συνείδηση, αναβαθμίζοντας αισθητικά και ενεργειακά το συγκρότημα κτιρίων στον Άλιμο, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο του. Η Τhe A&M Group συμμετείχε, μετά από πρόσκληση σε κλειστό διαγωνισμό, μαζί με άλλα γνωστά Αρχιτεκτονικά Γραφεία.

aisthitiki-kai-leitoyrgiki-anavathmisi-grafeion-ston-alimo0

Το συγκρότημα κτιρίων της Grivalia Properties αποτελείται από τρία κτίρια, τα οποία στεγάζουν διεθνείς εταιρείες και περιβάλλονται από έναν υπαίθριο κήπο που χρησιμοποιείται ως κοινόχρηστος χώρος, με δρόμους κυκλοφορίας πεζών, όσο και περιμετρικό δρόμο για την κυκλοφορία των οχημάτων.

aisthitiki-kai-leitoyrgiki-anavathmisi-grafeion-ston-alimo1

Η σχεδιαστική ομάδα επικεντρώθηκε στην κάλυψη των αναγκών ενός σύγχρονου κτιρίου, για τις οποίες η υφιστάμενη κατάσταση χρίζει αναβάθμισης. Η βασική και πρωταρχική ιδέα του σχεδιασμού, ήταν η εκμετάλλευση των πράσινων χώρων και η δημιουργία μιας νέας ταυτότητας, παρόμοια με ένα σύγχρονο Campus.

aisthitiki-kai-leitoyrgiki-anavathmisi-grafeion-ston-alimo2

Αυτό επιτεύχθηκε με την πρόταση δημιουργίας υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων εκτόνωσης και κυκλοφορίας πεζών, καθώς και με την αναβάθμιση των όψεων.

Η νέα τυπολογία των όψεων, αποτελείται από ένα διάτρητο, ενεργειακά ενσυνείδητο περίβλημα, το οποίο επιλεκτικά «φιλτράρει» το ηλιακό φως στο κτίριο, με τον ίδιο τρόπο που ένα δέντρο κάνει με τα φύλλα του, ανάλογα με τον προσανατολισμό και την θέση του ήλιου ανά εποχή.

aisthitiki-kai-leitoyrgiki-anavathmisi-grafeion-ston-alimo3

Έτσι οι όψεις λειτουργούν βιοκλιματικά, επιτυγχάνοντας τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εσωτερικό του κτιρίου, διατηρώντας συγχρόνως ανεμπόδιστες οπτικές φυγές προς τον περιβάλλοντα χώρο.

aisthitiki-kai-leitoyrgiki-anavathmisi-grafeion-ston-alimo4

Εκτός από την αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους, η The Α&Μ Group επικεντρώνεται επίσης στην αναβάθμιση του δικτύου κυκλοφορίας και των χώρων στάθμευσης, στη δημιουργία κεντρικών εισόδων – lobby για κάθε κτίριο, καθώς και στην αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν όλες οι λειτουργίες του συγκροτήματος με ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας. 

aisthitiki-kai-leitoyrgiki-anavathmisi-grafeion-ston-alimo5

Την ομάδα διαχείρισης του σχεδιαστικού έργου αποτελούν οι Μιχάλης Μαυρολέων, Έστα Γεωργαλά, Αλέξανδρος Πασχαλούδης, Ελίνα Χρήστου, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Σταύρος Δημητρίου, Τσαμπίκος Πετράς και Θωμάς Δοξιάδης. 

Επιμέλεια: The A&M Group / www.am-architects.gr