ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το νηπιαγωγείο-πρότυπο που αριστεύει

kindergarten_main--2

Το νηπιαγωγείο «ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΚΑΡΡΑΣ» του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος είναι ένα πρωτοποριακό έργο διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς καθώς και υπόδειγμα αειφόρου αρχιτεκτονικής.

to-nipiagogeio-protypo-poy-aristeyei0

Το κτήριο ακολουθεί όλες τις σύγχρονες τεχνικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως γεωθερμία, ηλιοθερμία, light management system, επαναχρησιμοποίηση ομβρίων υδάτων, κ.α.

to-nipiagogeio-protypo-poy-aristeyei1

Οι οροφές «επιπλέουν» στο κτίριο μέσω μιας οριζόντιας διάφανης ζώνης από φεγγίτες και τοποθετείται μεταξύ των πέτρινων επιφανειών και της στέψης, η οποία επενδύεται με ξύλο.

to-nipiagogeio-protypo-poy-aristeyei2

Οι φεγγίτες που έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν, μπορούν να δροσίσουν το κτήριο κατά τους θερινούς μήνες, ενώ παράλληλα φωτίζουν τον εσωτερικό κεντρικό διάδρομο και τις αίθουσες.

to-nipiagogeio-protypo-poy-aristeyei3

Τα δώματα φυτεύονται, ώστε, αφενός να καλύπτονται με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες θερμομόνωσης του κτιρίου, αφετέρου να αποδίδεται στο ευρύτερο περιβάλλον πράσινος χώρος.

to-nipiagogeio-protypo-poy-aristeyei4

Το κτήριο-πρότυπο, η αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής του οποίου είναι προσφορά “pro bono” του γραφείου Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς & Συνεργάτες, κατέχει την παγκόσμιας εμβέλειας ανώτατη διάκριση Platinum LEED (Leadership in Energy & Environmental Design – Ηγέτες στον Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό).

to-nipiagogeio-protypo-poy-aristeyei5

Tο νηπιαγωγείο είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που παίρνει αυτή την διάκριση, αλλά και το πρώτο εκπαιδευτικό κτήριο, εκτός των ΗΠΑ, το οποίο διακρίνεται με το βραβείο αριστείας του Συμβούλιο υ Πράσινων-Αειφόρων Κατασκευών των ΗΠΑ.

to-nipiagogeio-protypo-poy-aristeyei6

 Επιμέλεια: Αρχιτεκτονικό Γραφείο Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς & Συνεργάτες / www.asamaras.gr