ΠΟΛΗ

Ενας νέος πολυχώρος στο Γκάζι για τη μουσική και το θέατρο

Ενας νέος πολυχώρος στο Γκάζι για τη μουσική και το θέατρο

Διαβαίνοντας την πόρτα του θεάτρου Πειραιώς (όπως το ξέραμε από το 1998 όταν μας το σύστησαν ο Μιχάλης Ρέππας με τον Θανάση Παπαθανασίου με το έργο «Βγάλε τον υπουργό από την πρίζα»), μοιράζεσαι την ατμόσφαιρα ενός καινούργιου εγχειρήματος, μιας νέας ελπίδας στην πόλη. Ο χώρος που ανήκει στα «Αθηναϊκά θέατρα», άλλαξε χαρακτήρα, έγινε μουσικός, αναμορφώθηκε εσωτερικά και είναι έτοιμος να υποδεχθεί μουσικά σχήματα, συναυλίες καλλιτεχνών, πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και stand-up comedy, θεατρικές performance και αναλόγια.

Ενας πολυχώρος στο Γκάζι. Ετσι τον συστήνει η καταξιωμένη ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση. «Είναι ένα στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε. Είναι ωραίο στην Αθήνα του 2019 να υπάρχει ένας νέος μουσικός χώρος σε μια περιοχή όπου υπάρχουν μεγάλες πίστες και σκηνές. Εμείς σχεδιάζουμε μια σκηνή που έχει την αισθητική του θεάτρου. Διατηρήσαμε το επικλινές των θέσεων, βάλαμε καναπέδες, τραπέζια και πολλούς πάγκους για όρθιους, διαφοροποιήσαμε τις τιμές τις οποίες θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλά», λέει στην «Κ».

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 15 του μηνός με την Πέννυ Μπαλτατζή η οποία θα εμφανιστεί και στις 22 και 29/3 με μια παράσταση που έχει τίτλο «Ενα φιλί» και ανοιξιάτικη διάθεση. Στις 23 και 30/3 καθώς και στις 6, 13 και 20/4 ακολουθούν η Φωτεινή Βελεσιώτου με τον Χάικ Γιαζιτζιάν και τον νέο τραγουδιστή Σωτήρη Μπαλλά με την παράστασή τους «Συναπάντημα καρδιάς» και στις 5, 12, 19 Απριλίου αναλαμβάνει η Παυλίνα Βουλγαράκη με φίλους, μουσικές και στίχους που λένε ιστορίες και περιγράφουν συναισθήματα και πόλεις και ανθρώπους.

«Το στίγμα μας», λέει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, «θα φανεί πιο ολοκληρωμένα στην αρχή της ερχόμενης σεζόν, το φθινόπωρο. Το πρόγραμμα θα είναι ένας συνδυασμός θεαμάτων και ακροαμάτων, μικρών και μεγάλων σχημάτων και καλλιτεχνών». Η μεγάλη σκηνή, πλατιά και βαθιά, μπορεί να φιλοξενήσει πολυπρόσωπα σχήματα και πρωτότυπες παραστάσεις. Και κυρίως να αξιοποιήσει την ιστορία του θεάτρου που λειτούργησε σ’ αυτή τη γειτονιά εδώ και δύο δεκαετίες.

Ανοικτό κάλεσμα

Διατηρητέο το κτίριο, εξωτερικά δεν επιδέχεται αλλαγές. Εσωτερικά το άνετο φουαγιέ μετατράπηκε σε μεγάλο μπαρ που μπορεί να λειτουργεί και αυτόνομα. «Σχεδιάζονται βραδιές με dj παραγωγούς ραδιοφώνων αλλά και καλλιτέχνες. Ο χώρος, μην ξεχνάτε, ανήκει στα “Αθηναϊκά θέατρα”, οπότε δίνεται βήμα σε πολλούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συγγραφείς που αγαπούν τη μουσική να κάνουν τις δικές τους βραδιές. Το κάλεσμα αποδέχθηκαν πολλοί».

Η σκηνή είναι θεατρική, η πλατεία είναι διαμορφωμένη σε επίπεδα, η ηχητική του χώρου δέλεαρ για κάθε μουσικό. Το ωραίο ξύλινο πιάνο επίσης προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο. «Στον εξοπλισμό του θεάτρου προστέθηκαν και ψηφιακά μηχανήματα ήχου. Είναι μια έτοιμη μουσική σκηνή που δεν χρειάζεται κάτι από τεχνικής άποψης. Είμαστε ανοικτοί σε τάσεις και καλλιτέχνες, συνδυασμούς ειδών και ύφους».

Αν κοιτάξουμε τον χάρτη της μουσικής Αθήνας, η Πειραιώς διαδέχθηκε τη διασκέδαση μετά την Ιερά Οδό και εκείνη χρόνια πριν από τη λεωφόρο Συγγρού και το μέτωπο της παραλίας. «Αλλαξαν τα μεγέθη, η οικονομική κατάσταση, η ξέφρενη διασκέδαση της επίδειξης». Η κρίση άλλαξε τις επιλογές του κοινού, μείωσε τις αποστάσεις, υποστήριξε τη διασκέδαση της παρέας και λιγότερο των μεγάλων χώρων. «Αλλαξαν πολλά. Πριν από 10-15 χρόνια ήταν πιο μασίφ το κοινό που αγαπούσε το έντεχνο και εκείνο που αγαπούσε το εμπορικό τραγούδι. Τώρα τόσο στις μεγάλες πίστες όσο και στις μουσικές σκηνές, όλοι τραγουδάνε όλα. Η κρίση μάς έκανε πιο ευέλικτους.

Πιο ανοικτούς».

Η χρονιά που διανύουμε δεν ήταν η καλύτερη για τις μουσικές σκηνές και γενικά τα θεάματα. Παρ’ όλα αυτά, στην Αθήνα άνοιξε το Αλσος και την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η μουσική σκηνή Πειραιώς 131. «Καθρεφτίζει μια αισιοδοξία αυτή η επιμονή, δείχνει ότι δεν το βάζουν κάτω. Αυτός που δεν μπορεί να εκδώσει έναν δίσκο θα βρει χώρο να παίξει τα τραγούδια του. Οπως όσοι αποφοίτησαν από μια δραματική σχολή μπορούν να φτιάξουν μια θεατρική παράσταση που δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε άλλες σκηνές. Επιπλέον εδώ, δίνουμε το βήμα σε ηθοποιούς μια φορά την εβδομάδα να κάνουν αφιερώματα σε εποχές, είδη, δημιουργούς, μουσικά ρεύματα. Κάθε φορά κάτι διαφορετικό».