ΠΟΛΗ

Ενα μουσείο με διαδρομές

Ενα μουσείο με διαδρομές

Στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μια πολιτιστική «διαδρομή» στον μικρό αλλά σημαντικό δρόμο της οδού Μπενάκη. Κατά μήκος του συναντάμε καλλιτεχνικές ομάδες, όπως την «Αυτοσχέδια Σκηνή», με μαθήματα υποκριτικής και διοργάνωση παραστάσεων, το «Καλλιτεχνικό Στέκι», με εκθέσεις εικαστικών και εργαστήρια –είδαμε το υπαίθριο εργαστήρι γλυπτικής έξω από τον ναό των Αγίων Αποστόλων, εκκλησία-σύμβολο του 1821– το ιστορικό Μπενάκειο Μέγαρο και το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο και επισκεφθήκαμε.

Το μουσείο στεγάζεται στην παλιά, σκεπαστή, δημοτική αγορά της Καλαμάτας, η οποία είχε καταστραφεί από τον φονικό σεισμό του 1986. Η αποκατεστημένη κατασκευή διατηρεί τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της παλιάς αγοράς, αλλά ο εσωτερικός χώρος έχει διαμορφωθεί με έναν έξυπνο τρόπο για την ανάδειξη των ευρημάτων: μέσω μιας προκαθορισμένης διαδρομής που αναπαριστά την κίνηση του μεσσηνιακού ποταμού Παμίσου, βλέπουμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς διαχωρισμένους γεωγραφικά στις τέσσερις παλιές επαρχίες της περιοχής: Καλαμάτα, Μεσσήνη, Πυλία και Τριφυλία.

Στο μουσείο, που άνοιξε στον νέο του χώρο το 2009 και λειτουργεί όλο τον χρόνο με διευρυμένο ωράριο, εκτίθενται ευρήματα από τους Προϊστορικούς χρόνους έως τη Βυζαντινή εποχή, ανάμεσα στα οποία το αφιερωματικό ειδώλιο του μυθικού Ιππόκαμπου από το Ιερό του Ποσειδώνα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, στοιχεία ταφικών εθίμων και μνημείων και ευρήματα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα.

Στον δευτερεύοντα χώρο του μουσείου παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση με θέμα τους Μυθικούς Χορούς της Μεσσηνίας, που στήθηκε με αφορμή το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και η οποία, όπως μαθαίνουμε, θα συνδεθεί και με τη φετινή διοργάνωση με χορευτικά δρώμενα.