ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ΗΠΑ βιώνουν ήδη την υπερθέρμανση

Οι ΗΠΑ βιώνουν ήδη την υπερθέρμανση

Η νέα κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, που δημοσιοποιήθηκε χθες, επιβεβαιώνει αυτό που είναι πλέον σαφές για την πλειοψηφία των επιστημόνων: οι Αμερικανοί βιώνουν ήδη τις συνέπειες της υπερθέρμανσης. Αυτό αποκαλύπτει σε χθεσινό της δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», που απαριθμεί ως πρόσφατες ορατές επιπτώσεις του φαινομένου τις ισχυρές καταιγίδες, όπως ο «Σάντι» το 2012, την άνοδο της στάθμης των υδάτων από το Νόρφολκ ώς το Μαϊάμι κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού, τις θηριώδεις πυρκαγιές σε πολλές δυτικές Πολιτείες, τον καύσωνα που καταστρέφει τις σοδειές στις μεσοδυτικές περιοχές της χώρας και την ξηρασία στη νότια Καλιφόρνια.

«Η έκθεση πιστοποιεί μια σειρά πραγμάτων, που γνωρίζαμε ήδη», σχολίασε στην εφημερίδα η Κάθριν Χέιχο, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τέξας Τεκ, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης και ειδικότερα στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής. «Υπάρχουν όμως και νέες πτυχές. Επί μακρόν αντιλαμβανόμασταν την κλιματική αλλαγή σαν κάτι μακρινό, που επηρεάζει μόνο τις πολικές αρκούδες και αφορά μόνο τα παιδιά μας. Αυτό το θέμα δεν τοποθετείται στο μέλλον. Εχει σημασία σήμερα. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τις συνέπειες», συμπλήρωσε η ακαδημαϊκός.

Η δεκαετία που ξεκίνησε το 2000 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ και το 2012, η χρονιά κατά την οποία ο «Σάντι» ακολούθησε μία επικών διαστάσεων ξηρασία, κατέρριψε κάθε ρεκόρ στην ιστορία της χώρας. Η μέση θερμοκρασία στις ΗΠΑ είναι 1,3 ώς 1,9 βαθμούς της κλίμακας Φαρενάιτ υψηλότερη σήμερα σε σχέση με το 1895 και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης σημειώθηκε τα τελευταία 44 χρόνια. Ο Ντέιβιντ Γουλφ, καθηγητής στο Κορνέλ, ο οποίος συνέταξε το κομμάτι της έκθεσης που αφορά τα βορειοανατολικά, παραδέχθηκε ότι όντως ορισμένα ευρήματα ηχούν ιδιαίτερα ανησυχητικά, αλλά πως κατά τη γνώμη του οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αναχαιτιστούν. Για παράδειγμα οι επιχειρηματίες στρέφονται προς επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξήγησε. Η αισιοδοξία του Γουλφ, αν και δεν είναι ευρέως αποδεκτή, ακόμη και από άλλους που συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης, αντανακλάται στο συναινετικό έγγραφο, το οποίο έχει στόχο να απηχεί τις απόψεις 300 και πλέον επιστημόνων.

Αλλοι επικριτές του ντοκουμέντου είναι οι υπέρμαχοι του φιλελευθερισμού στο Ινστιτούτο Κάτο, το οποίο ιδρύθηκε από τους αδερφούς Κοχ, γνωστούς αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Πολ Κνάπενμπεργκερ και Πάτρικ Μάικλς θεώρησαν ότι η έκθεση είναι υπερβολικά απαισιόδοξη, με στόχο «να νομιμοποιήσει τις ομοσπονδιακές ρυθμίσεις για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων». Οπως επισημαίνει η «Ουάσιγκτον Ποστ», αργά χθες το βράδυ επρόκειτο να ανακοινώσει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Κοινή γραμμή

Η ομοσπονδιακή αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής έφερε στο ίδιο τραπέζι εκατοντάδες ακαδημαϊκούς και αξιωματούχους για να χαράξουν μία γραμμή στον τρόπο αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης από την κυβέρνηση. Εργάστηκαν για αρκετά χρόνια, συμμετέχοντας σε 70 workshops σε διάφορα σημεία της χώρας, αναθεωρώντας τα τελικά κείμενα ώστε να συμπεριληφθούν τα σχόλια των πολιτών. Ολα αυτά υπό την καθοδήγηση μιας 60μελούς επιτροπής, της επονομαζόμενης Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποτίμησης της Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 5 βαθμούς, αν η χώρα δράσει επιθετικά για να μειώσει τις εκπομπές χημικών αερίων από την εθνική βιομηχανία ή μέχρι και 10 βαθμούς Φαρενάιτ αν οι ρύποι παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Η άνοδος της στάθμης των υδάτων συνιστά μεγάλη πηγή ανησυχίας για το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια. Παράλληλα η κλιματική αλλαγή έχει συνέπειες στην υγεία ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ αυξάνονται οι αλλεργίες. Ειδικά τα μέλη μειονοτήτων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Οι καύσωνες προκαλούν περισσότερους θανάτους απ’ ό,τι άλλα καιρικά φαινόμενα και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτοί οι θάνατοι έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η έκθεση απέδωσε το γεγονός στις ασφαλέστερες μετεωρολογικές προβλέψεις.