ΥΓΕΙΑ

Οι φυτικές ίνες είναι υπερτροφή με ποικίλα οφέλη

Οι φυτικές ίνες είναι υπερτροφή με ποικίλα οφέλη

Αν σας προσέφεραν μια υπερτροφή που σας χάριζε μακροζωία, θα ενδιαφερόσασταν; Με φυσικό τρόπο, η εν λόγω τροφή περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού αλλά και χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2. Και βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε καλά επίπεδα για την υγεία, ενώ μειώνει και την υπέρταση και τη χοληστερίνη. Ταυτόχρονα είναι φθηνή και μπορείτε να τη βρείτε εύκολα στα σούπερ μάρκετ. Αυτή η υπερτροφή είναι οι φυτικές ίνες, που πιθανώς να μην είναι το πιο σέξι ή νόστιμο φαγητό, αλλά, όπως υποδεικνύει μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία είναι τεράστια.

Οσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης) έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες και είναι γενικά πιο υγιείς, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα σχετίζεται με μείωση κατά 15% έως 30% της πρόωρης θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες τέτοιων διαιτητικών ινών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις διαθέσιμες έρευνες (συνολικά 243 μελέτες) που έχουν γίνει έως τώρα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά. Οι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ η νέα μελέτη –που θα οδηγήσει σε νέες συστάσεις από τον ΠΟΥ– συμβουλεύει 25 έως 30 γραμμάρια καθημερινά, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα προσφέρει έξτρα όφελος για την υγεία. Η νέα μελέτη βρήκε επίσης ότι η διατροφή με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο παρέχει περιορισμένη προστασία μόνον έναντι του διαβήτη τύπου 2 και του εγκεφαλικού. Οι τροφές αυτές μπορεί να περιέχουν σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο (αλάτι), πράγμα που μειώνει το όφελός τους για την υγεία.

Παρενέργειες

Αν και η μελέτη δεν δείχνει ότι οι ίνες ενέχουν κινδύνους, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί να έχει παρενέργειες για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή άλλων ιχνοστοιχείων, επειδή οι φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά μπορούν να μειώσουν και άλλο το επίπεδο του σιδήρου στον οργανισμό.