ΥΓΕΙΑ

Σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες;

Σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες;

Οταν η Κάρλι Φέινσταϊν πήγαινε στη Γ΄ Γυμνασίου, ο οδοντίατρός της την έστειλε σε έναν ορθοδοντικό. «Εκλαιγα για τρεις ώρες όταν μου είπε ότι έπρεπε να βάλω σιδεράκια» λέει η Κάρλι, που σήμερα είναι 16 ετών. «Ανησυχούσα για την εμφάνισή μου. Θα ήταν ντροπή». Ωστόσο, όπως και ένας μεγάλος αριθμός εφήβων, η Κάρλι ενθουσιάστηκε όταν έμαθε ότι δεν χρειαζόταν να βάλει τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια. Ο ιατρός τής έβαλε διαφανείς νάρθηκες. Η Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών υπολογίζει ότι 4,3 εκατ. έφηβοι 17 ετών ή νεότεροι θεραπεύτηκαν στη Βόρεια Αμερική το 2016, μία αύξηση 66% από το 1989. 

Ομως, καθώς η τεχνική με τους διαφανείς πλαστικούς νάρθηκες περνάει από τους ενηλίκους στις νεαρότερες ηλικίες, οι ορθοδοντικοί θεραπεύουν περισσότερα παιδιά χωρίς να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά σιδεράκια. Και σήμερα η τεχνική είναι εφικτή σε νεαρότερους ασθενείς, ακόμα και σε μερικά παιδιά που διαθέτουν ακόμα τα πρώτα τους δόντια. 

Η Aligh Technology αναφέρει ότι από το 2013 μέχρι το 2017, οι πωλήσεις των προϊόντων της για εφήβους αυξήθηκαν από περίπου 100.000 σε περισσότερες από 235.000. 

Τον Ιούλιο η εταιρεία εισήγαγε ένα νέο προϊόν που ονομάζεται Invisalign First για παιδιά τα οποία διαθέτουν τα πρώτα τους δόντια και κάποια μόνιμα. Τα παιδιά τείνουν να χάνουν τα πρώτα τους δόντια ανάμεσα στις ηλικίες των έξι και των δώδεκα ετών και πολλοί ορθοδοντικοί περιμένουν να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακά σιδεράκια όταν έχουν φύγει όλα. Οι νάρθηκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά ακόμα και έξι ετών. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί βλέπουν με σκεπτικισμό τη χρήση τους σε τόσο μικρά παιδιά, γιατί τα πρώτα δόντια έχουν μικρότερη επιφάνεια στην οποία μπορούν να στηριχθούν οι νάρθηκες, εξηγεί ο δρ Μπρεντ Λάρσον, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Ορθοδοντικών και επικεφαλής του τμήματος ορθοδοντικής στη Σχολή Οδοντιατρικής της Μινεσότα. Πολλοί ορθοδοντικοί δεν έχουν καταλήξει αν είναι δόκιμη η χρήση νάρθηκα όταν τα δόντια εξακολουθούν να πέφτουν και να βγαίνουν.

Και σε αντίθεση με τα μεταλλικά σιδεράκια, οι πλαστικοί νάρθηκες μπορούν να βγουν στην καφετέρια, να τοποθετηθούν στον δίσκο και να πεταχθούν, ένας κίνδυνος που οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη. 

Η διαδικασία

Οι διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι υπάρχουν από το 1970, μπορούν σήμερα να δημιουργηθούν με τη βοήθεια τρισδιάστατων απεικονιστικών μεθόδων και να αποσταλούν ηλεκτρονικά στον κατασκευαστή μαζί με ακτινογραφίες, φωτογραφίες και μία λεπτομερή συνταγή από τον ορθοδοντικό, στην οποία να συνιστά πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα μη ευθυγραμμισμένα δόντια. Ο ασθενής λαμβάνει στη συνέχεια τους πλαστικούς νάρθηκες που μπορούν να μετακινήσουν τα δόντια στην επιθυμητή θέση, σε 6 έως 18 μήνες αναλόγως της πολυπλοκότητας της κατάστασης.