ΥΓΕΙΑ

Η καρδιά είναι ευάλωτη ακόμα και στις χαρές

Η καρδιά είναι ευάλωτη ακόμα και στις χαρές

ΖΥΡΙΧΗ. Ενα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί δυνάμει μοιραία αποδυνάμωση της καρδιάς μπορεί να ξυπνήσουν ευχάριστα περιστατικά. Από το 199, οι γιατροί είχαν αναγνωρίσει το σύνδρομο Τακοτσούμπο, γνωστό και ως TTS, που κανονικά εντοπίζεται στις γυναίκες έπειτα από στενόχωρα επεισόδια, όπως ο θάνατος ενός συντρόφου ή γονιού, ο χωρισμός ή η διάγνωση κάποιας ανίατης ασθένειας. Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι η καρδιά δεν «ραγίζει» μόνο από στεναχώριες και βάσανα. Ακόμη και ευχάριστα γεγονότα, που συνοδεύονται από έντονα συναισθήματα χαράς μπορούν να έχουν εξίσου αρνητική επίπτωση στην καρδιά ενός ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.

Περίπου μία στις 20 περιπτώσεις «ραγίσματος» της καρδιάς οφείλεται σε ευτυχισμένο συμβάν. Συνήθως κανείς γίνεται καλά ύστερα από λίγο, αλλά ορισμένες φορές το περιστατικό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Κρ. Τέμπλι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό European Heart Journal της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.750 ασθενείς από διάφορες χώρες.

Το λεγόμενο «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» (γνωστό και ως σύνδρομο ή καρδιομυοπάθεια Τακοτσούμπο) έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα μια ξαφνική και παροδική εξασθένηση των καρδιακών μυών με συνέπεια η αριστερή κοιλία της καρδιάς να φουσκώνει στο κάτω μέρος της, ενώ το πάνω μέρος παραμένει στενό. Δημιουργείται έτσι ένα χαρακτηριστικό σχήμα, που μοιάζει με μια ιαπωνική παγίδα για χταπόδια (τακοτσούμπο), από όπου πήρε και το όνομά της.

Αυτή η σχετικά σπάνια πάθηση για πρώτη φορά περιγράφηκε το 1990 και ανέκαθεν θεωρείτο ότι προκαλείται από έντονο συναισθηματικό στρες, όπως θλίψη, θυμό ή φόβο. Οι ασθενείς νιώθουν πόνο στο στήθος και δυσκολία να αναπνεύσουν, ενώ μερικοί μπορεί να πάθουν έμφραγμα και να πεθάνουν. Τώρα, για πρώτη φορά, οι Ελβετοί επιστήμονες ανέλυσαν συστηματικά τα ιατρικά αρχεία βάσης δεδομένων με ασθενείς οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με το σύνδρομο. Η διαπίστωση είναι ότι η καρδιά ορισμένων δεν «ράγισε» μόνο από δυστυχία, αλλά επίσης από ευτυχία, γι’ αυτό οι ερευνητές το ονόμασαν και «σύνδρομο της ευτυχισμένης καρδιάς».