ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη C κατά καταρράκτη

Η βιταμίνη C κατά καταρράκτη

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να ανακόψει την εξέλιξη του καταρράκτη στα μάτια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε βρετανική μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ophthalmology και αποδεικνύει ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν δευτερεύουσα σημασία στην εξέλιξη της νόσου.

Ο καταρράκτης παραμένει η συχνότερη αιτία τύφλωσης παρότι η σύγχρονη οφθαλμιατρική μπορεί εύκολα να αφαιρέσει τους θολωμένους φακούς αποκαθιστώντας την καλή όραση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κινγκ’ς Κόλετζ του Λονδίνου μελέτησαν κατά πόσο θα μπορούσαν να ανακόψουν την εξέλιξη της νόσου με διάφορες διατροφικές επιλογές. Ετσι ζητήσαν από χίλιες δίδυμες Βρετανίδες να τηρούν ημερολόγιο όλων των τροφίμων που έτρωγαν. Οταν έγιναν 60 ετών, με τις κατάλληλες τεχνικές μεθόδους, μετρήσαν τη θολότητα των φακών, όπως έκαναν και δέκα χρόνια αργότερα. Ετσι διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C συνδέεται με περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη της τάξης του 20%, ενώ αργότερα διαπίστωσαν ότι η πλούσια σε βιταμίνη C διατροφή μείωνε τις πιθανότητες εξέλιξης του καταρράκτη κατά 33%. Το 35% της διαφοράς της εξέλιξης της νόσου οφειλόταν σε γενετικούς παράγοντες, ενώ περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, επηρέαζαν την κατάσταση κατά 65%. Η βιταμίνη C δρα ευεργετικά επειδή είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αλλωστε στο υγρό στο εσωτερικό του φακού υπάρχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C που αποτρέπει τη θόλωση των φακών. Τέλος, η μελέτη αφορά μόνο τη φυσιολογική πρόσληψη βιταμίνης C κι όχι υπό τη μορφή συμπληρωμάτων.