ΠΡΟΣΩΠΑ

Πρόσωπα της Παρασκευής

gkat_15_1004_page_1_image_0007

Σε μια ζωντανή συζήτηση που διοργάνωσε στο Instagram η σχολή καλών τεχνών ECAL της Λωζάννης εμφανίστηκε o Ζαν-Λικ Γκοντάρ (φωτ.). Ο 89χρονος σκηνοθέτης αναφέρθηκε στην πανδημία μέσα από το πρίσμα της γλώσσας και της επικοινωνίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των κρατών έχουν «πνιγεί μέσα στις λέξεις τους» και ότι ο ίδιος προσπαθεί να αποφεύγει τις ψευδείς ειδήσεις. Oσο για το πώς περνάει τον χρόνο του, ο Γκοντάρ επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά την προτίμησή του στο σινεμά έναντι της τηλεόρασης.

(…) Την προβολή παλαιότερων συναυλιών τους μέσα από το κανάλι τους στο YouΤube ξεκίνησαν χθες οι Radiohead. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει διαδικτυακά τον Τομ Γιορκ (φωτ.) και το συγκρότημά του μία φορά την εβδομάδα, με την πρώτη «αναρτημένη» συναυλία τους να είναι εκείνη του 2000 στο Δουβλίνο. «Θα ανεβάζουμε μία συναυλία την εβδομάδα», ανακοίνωσε το συγκρότημα, «μέχρι είτε να αρθούν τα μέτρα που προέκυψαν από την παρούσα κατάσταση είτε να τελειώσουμε με όλες μας τις συναυλίες. Ποιο θα συμβεί πρώτο; Δεν ξέρει κανείς».

(…) «Eνας νέος κόσμος μέσα από το παράθυρό μου», ονομάζεται το κείμενο που δημοσίευσε προ ημερών η Oλγκα Τοκάρτσουκ (φωτ.) στο περιοδικό New Yorker. Σε αυτό, η Πολωνή συγγραφέας και νομπελίστρια, αφού εκφράζει την ανησυχία της για όσους πλήττονται από την πανδημία, αναρωτιέται μεταξύ άλλων μήπως τελικά η ανθρωπότητα επέστρεψε σε έναν φυσιολογικό ρυθμό ζωής, που θυμίζει στα μέλη της την ευαλωτότητά τους και τη σύνδεσή τους με τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη.