ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Προτάσεις για το δεκαπενθήμερο που έρχεται

Προτάσεις για το δεκαπενθήμερο που έρχεται

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5 – 12 ΕΤΩΝ
Ταξίδι στο Διάστημα και στην Ιστορία

«Θεοί και πλανήτες: μια συνάντηση διαστημική» είναι η θεματική του πρώτου 10ήμερου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καλοκαίρι στην πόλη», που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 12 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία μέσα από προβολές εικονικής πραγματικότητας και άλλες δραστηριότητες να «ταξιδέψουν» στην Ιστορία, να αγαπήσουν το περιβάλλον και να γνωρίσουν πολλά επιστημονικά θέματα. Το πρώτο 10ήμερο είναι προγραμματισμένο από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου και περιλαμβάνει παιχνίδια και δρώμενα που συνδυάζουν την αστρονομία με τη μυθολογία, ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν τον Ηλιο, τους πλανήτες και τον τρόπο που γεννήθηκε η ζωή στη Γη. Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 290 ευρώ, μαζί με το δεκατιανό και το μεσημεριανό, ενώ μόνο για την απογευματινή ζώνη είναι 60 ευρώ ανά δεκαήμερο. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, χρειάζεται έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση στον αριθμό 212 254 0000.
​​ΠΟΥ: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
www.hellenic-cosmos.gr

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Παρατηρώντας τον πλανήτη

Για τις 5 Ιουνίου έχει προγραμματισθεί η προτελευταία εκδήλωση του φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014 «Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα ξεκινήσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Γη υπό το σεληνόφως», ενώ θα επακολουθήσει συζήτηση. Το «παρών» θα δώσει επίσης ο Adrien Normier, ο Γάλλος πιλότος που μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποίησε τον γύρο του πλανήτη, συγκεντρώνοντας εναέρια δεδομένα για ερευνητικά εργαστήρια όλης της υφηλίου. Στην τέταρτη χρονιά του, το ελληνογαλλικό Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις» διοργανώνεται από το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, μαζί με διάφορους συνεργάτες όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ιδρυμα Ευγενίδου.
​​ΠΟΥ: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
ΠΟΤΕ: 5 Ιουνίου
www.mariolopoulosfoundation.gr

ΘΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ
Στον κόσμο της επιστήμης

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη «Θερινή Απόδραση», τα καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Επιστημών «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη. Τα προγράμματα έχουν σχεδιασθεί για μαθητές Δημοτικού, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία. Τα τρία πενθήμερα της «Θερινής Απόδρασης» είναι προγραμματισμένα για τις περιόδους 16-20 Ιουνίου, 23-27 Ιουνίου και 30 Ιουνίου-4 Ιουλίου, ενώ περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, εργαστήρια, ομαδικά παιχνίδια και προβολές στο Πλανητάριο, το Κοσμοθέατρο και τον Προσομοιωτή. Το κόστος συμμετοχής είναι 150 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας κολατσιό και γεύμα.
​​ΠΟΥ: Κέντρο Επιστημών «Νόησις»
www.noesis.edu.gr