ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η οξυτοκίνη ενισχύει την πνευματικότητα

picmonkey

ΡΑΛΕΪ, Β. ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Την πνευματικότητα ενισχύει η σεξουαλική πράξη, αυξάνοντας τις πιθανότητες πίστης στον Θεό. Αυτό διαπιστώνει μεγάλη ιατρική έρευνα του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ.
Το πόρισμα βασίσθηκε σε πείραμα στο οποίο ερευνητές χορήγησαν την ορμόνη οξυτοκίνη –που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της γενετήσιας πράξης– σε μεσήλικες άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν μεγαλύτερο συναίσθημα πνευματικότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, η οξυτοκίνη όχι μόνον προάγει τους κοινωνικούς δεσμούς και βοηθά τις γυναίκες στη γέννα, αλλά αυξάνει και το θρησκευτικό συναίσθημα.

Η ομάδα ερευνητών του Ντιουκ ενίσχυσαν τα επίπεδα οξυτοκίνης σε μεσήλικες άνδρες και διαπίστωσαν ότι το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα που εμφανίσθηκε σε αυτούς παρέμεινε ισχυρό ακόμη και μία εβδομάδα μετά το πείραμα. Αντίθετα, όσοι μεσήλικες είχαν λάβει ψευδοφάρμακο δεν ανέφεραν ενίσχυση του θρησκευτικού τους συναισθήματος.

Οσων η οξυτοκίνη αυξήθηκε ανέφεραν επίσης ότι οι σκέψεις τους ήταν πιο θετικές από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια ασκήσεων διαλογισμού.

Η επικεφαλής της μελέτης Πάτι Βαν Καπάλεν λέει: «Η οξυτοκίνη μοιάζει να αποτελεί μέρος του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας υποστηρίζει τη θρησκευτική πίστη». Η ορμόνη αυτή παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ενώ παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι ευνοεί την αλληλεγγύη, την εμπιστοσύνη, τον αλτρουισμό και τους κοινωνικούς δεσμούς.