ΣΤΙΛ

Αντιμετώπισε την αρνητική κριτική

Αντιμετώπισε την αρνητική κριτική

Πολλές φορές στη ζωή μας παίρνουμε αποφάσεις και προχωρούμε σε ενέργειες  που δεν είναι αποδεκτές από τους γύρω μας κι έτσι αναγκαζόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με αρνητικές κριτικές. Πως όμως θα καταφέρεις αντί απόρριψη να νιώσεις πιο παραγωγική από αυτή την διαδικασία;

Μάθε να ξεχωρίζεις τις προθέσεις
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι αν η κριτική είναι καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη. Από αυτή τη διαδικασία θα καταλάβεις αν η κριτική μπορεί να χρησιμεύσει ως συμβουλή ή απλά αν πρόκειται για ζήλια και εμπάθεια, οπότε δεν χρειάζεται να δώσεις σημασία.

Παραδέξου το λάθος
Σε περίπτωση που κάτι έχεις κάνει λάθος (κανείς δεν είναι τέλειος), μπορείς απλά να το παραδεχτείς. Κυρίως στον εαυτό σου κι έπειτα στους άλλους.

Αξιολόγησε
Αξιολόγησε τον άνθρωπο που σου κάνει την κριτική. Είναι κάποιος που σε νοιάζει η γνώμη του, τον εκτιμάς, τον αγαπάς ή είναι κάποιος ξένος που στην πραγματικότητα δε σε ενδιαφέρει καθόλου η γνώμη του για εσένα και τις πράξεις σου;

Βγες πιο δυνατή
Σε όλες τις περιπτώσεις, κάτσε και σκέψου τις αδυναμίες σου και προσπάθησε την επόμενη φορά να τις διορθώσεις. Σκέψου ότι οι κριτικές σε ενεργοποιούν να γίνεις ακόμα καλύτερη.

Προχώρα παρακάτω
Μην «πέφτεις» ψυχολογικά. Σκέψου ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Βάλε δυνατά να παίζει το τραγούδι «Σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε» και προχώρα παρακάτω.