ΣΤΙΛ

Οι 5+1 λόγοι που το κατοικίδιό σου κάνει καλό στην υγεία σου

Οι 5+1 λόγοι που το κατοικίδιό σου κάνει καλό στην υγεία σου

Είτε είναι μια χαρούμενη ουρά που κουνιέται στον αέρα, είτε ένα γουργουρητό, το σίγουρο είναι πως όταν έρχεσαι σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα, αυτή η ξαφνική ανακούφιση που νιώθεις στη θέα του αγαπημένου σου κατοικίδιου δεν είναι ιδέα σου.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ο τριχωτός σου φίλος, κάνει καλό στην υγεία σου: «Τα κατοικίδια μας χαρίζουν άνευ όρων αγάπη και αποδοχή. Είναι πάντα εκεί για εμάς», αναφέρει ο Gary Christension, διευθυντής της Boynton Health Service του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Δημιουργούν ένα δεσμό με μας, μια συντροφικότητα  που κάνει τεράστια διαφορά στην ψυχική μας υγεία, συν του ότι προσφέρονται για extra άσκηση χάρη στους κοινούς μας περιπάτους και τα παιχνίδια», καταλήγει.

Αυτοί είναιοι  5+1 λόγοι που θα σε κάνουν να αγαπήσεις τον τριχωτό σου σύντροφο ακόμη περισσότερο.

Θεραπεύουν την κατάθλιψη: Κρατώντας το μυαλό μας απασχολημένο από αρνητικές σκέψεις και γεμίζοντάς μας αγάπη και αποδοχή άνευ όρων, σε συνδυασμό με ένα αίσθημα αρμοδιότητας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να μας πάρει από κάτω. 

Ανακουφίζουν από το στρες: Ακόμη και το να είσαι απλά στο ίδιο δωμάτιο με τον αγαπημένο σου κατοικίδιο μπορεί να σε ηρεμήσει και να σε ανακουφίσει. Σύμφωνα με έρευνες απλά και μόνο κοιτώντας τον τετράποδο φίλο σου, το συναίσθημα χαράς και τρυφερότητας που νιώθεις, οδηγεί με τη σειρά του στην μείωση των επιπέδων των στρεσογόνων ορμονών στον οργανισμό σου.

Αποτρέπουν την εμφάνιση μελλοντικών αλλεργιών στα μωρά: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Clinical & Experimental Allergy, όσο πιο νωρίς έρθει ένα μωρό σε επαφή με τα ζώα, τόσο πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα χτίζει, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών ή εκζεμάτων αργότερα.

Κάνουν καλό στις σχέσεις σου: Έρευνα του Journal of Applied Developmental Science, έδειξε πως νέοι που έχουν ισχυρό δεσμό με τα κατοικίδιά τους, νιώθουν πολύ πιο ανοιχτοί στις σχέσεις τους και είναι πιο πιθανό να λειτουργούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση, και κοινωνικότητα στη ζωή τους, σε σχέση με άλλους που δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.

Ξέρουν πριν από σένα για σένα: Τα κατοικίδια είναι πολύ παρατηρητικά κι αρκετά ευαίσθητα σε σχέση με την συμπεριφορά του ιδιοκτήτη τους. Τα σκυλιά μάλιστα μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα κάποιας ασθένειας πριν από μας, όπως για παράδειγμα αυτής του διαβήτη. Κι αυτό γιατί αναγνωρίζουν τη μυρωδιά μας, η οποία αλλάζει όταν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα είναι χαμηλά. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να μάθουν να το γνωστοποιούν και στον ιδιοκτήτη τους από νωρίς.

+Σε κρατάνε fit: Ειδικά τα σκυλιά, που χρειάζονται συχνή άσκηση και παιχνίδια, κάνουν καλό στη φυσική μας υγεία, μειώνοντας τους κινδύνους εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου. Μια έρευνα μάλιστα του Πανεπιστημίου του Μισούρι, ανακάλυψε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων  περπατούν κατά μέσο όρο 300 λεπτά την εβδομάδα, σε αντίθεση με τα 168 λεπτά που περπατούσαν όσοι δεν είχαν σκύλο. Σε άλλη έρευνα του Journal of Physical Activity & Health οι ιδιοκτήτες σκύλων όχι μόνο εμφανίζονται να περπατούν περισσότερο από τους μη-ιδιοκτήτες, αλλά έχουν και 54% περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.