ΣΤΙΛ

Φαεινή ιδέα

Φαεινή ιδέα

Με αυξανόμενο ενθουσιασμό παρακολουθώ ένα ένα τα φωτιστικά να ανεβαίνουν στο Instagram της CREAID, βλέποντας τη δημιουργικότητα να μετατρέπεται σε δύναμη με αποδέκτες όσους έχουν ανάγκη. «Ο κόσμος θέλει να βοηθήσει», εξηγεί η Μαρίνα Βερνίκου, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που, έχοντας ως αρχή το «create to aid those in need», αναλαμβάνει δράση για την επίλυση ανθρωπιστικών προβλημάτων μέσω πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την τέχνη και τη δημιουργία. «Η ιδέα των φωτιστικών γεννήθηκε τυχαία από ένα βιβλίο που διάβαζα με το γιο μου σε σχέση με την αρχιτεκτονική. Αρχικά σκέφτηκα τις καρέκλες, αλλά η Κάλλια Καμπουρίδη πρότεινε τα φωτιστικά και αμέσως ενθουσιάστηκα». Ο πρώτος που προσέγγισε ήταν ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Τσίγκος,  για να διαμορφωθεί τελικά μια λίστα με 100 κυρίως αρχιτέκτονες, designers και καλλιτέχνες. «Πέρα από πιο καταξιωμένους και ευρύτερα γνωστούς δημιουργούς, αναζητήσαμε και νέα ταλέντα», συνεχίζει. Ξεχωρίζω ονόματα: Άγγελος Αγγελόπουλος, Κώστας και Νέλλυ Βαρώτσου, Κώστας Βογιατζής (Yatzer), Θοδωρής Ζουμπουλάκης, Ελευθερία Ντεκώ, Νικόλας και Δημήτρης Τραβασάρος, Διονύσης Σοτοβίκης… «Ζητήσαμε από όλους να ξεκινήσουν από την τιμή κόστους, χωρίς “αέρα”. Κανένας δεν βγάζει χρήματα, όλοι έχουν δωρίσει το φωτιστικό τους. Ελπίζω ότι θα “χτυπηθούν” και θα φτάσουν την αξία τους – άλλωστε κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Σαν έργο τέχνης». Τα φωτιστικά θα δημοπρατηθούν ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα της CREAID (1-10 Απριλίου), προκειμένου να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά για το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού, και θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο One Athens (5-10 Απριλίου). www.creaid.com

Άλλο φως

faeini-idea0

ΣΕΡΓΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ — Product Designer

faeini-idea1

ΙΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ — Stylist/Interior Designer

faeini-idea2

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΘΗΣ — Αρχιτέκτονας

Επιτραπέζιο ή επιδαπέδιο, στο σχήμα κελύφους αχινού, το Urchin Light του Σέργιου Φωτιάδη (We Design) είναι φτιαγμένο από κόντρα πλακέ και αδιάβροχο Tyvek. Φτιαγμένο «από το τίποτα», με 100 στρώσεις χαρτονιού και εξ ολοκλήρου στο χέρι από την Ιόλη Φιλιππίδη, το βαπτισμένο με σαφώς χιουμοριστική διάθεση Mille-Feuille χρειάστηκε αμέτρητες ώρες για να τελειώσει. Εμπνευσμένο από τη γεωμορφολογία του τόπου, το Illumination of Meteora του Κωνσταντίνου Σπαθή μοιάζει με «τρισδιάστατο σκίτσο», μια αναδιπλούμενη γραμμή που αναπαριστά το βραχώδες σύμπλεγμα της περιοχής και κορυφώνεται σε μια λυχνία, η οποία έρχεται να παίξει το ρόλο του ήλιου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ — Αρχιτέκτονας

faeini-idea3

faeini-idea4

«Ήθελα ένα φωτιστικό που το design του να διαχειρίζεται το φως και όχι απλά να το εκπέμπει, με κάθε στοιχείο της γεωμετρικής του διάρθρωσης να συμμετέχει σε αυτή τη διαχείριση. Η περιπλοκότητα του αντικειμένου έχει πραγματικά μία λειτουργία, τη δημιουργία της συγκεκριμένης σκιάς, συνδέοντας ουσιαστικά τη φόρμα με τη χρήση του».

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΪΝΗΣ & ΒΑΝΑ ΚΡΙΜΝΙΩΤΗ — Spacelab Architecture

faeini-idea5

faeini-idea6

«Εμπνευσμένο από το ελληνικό φως, κομμάτι της συλλογής Stool των Spacelab Architecture, το Neon Light Stool επαναπροσδιορίζει τη χρήση του παραδοσιακού ελληνικού σκαμπό. Αναζητώντας έναν τρόπο απόδοσης των σκιών που δημιουργεί το φως καθώς διαπερνά τις πλεκτές επιφάνειες, αντιστρέψαμε τη σχέση και δημιουργήσαμε ένα φωτεινό μοτίβο εν είδει πλεκτής επιφάνειας με τη χρήση φωτοσωλήνα νέον. Το λευκό μάρμαρο με τον μπλε νέον φωτοσωλήνα δημιουργεί ένα γλυπτικό αντικείμενο».

ALEXANDROS FRANZOLINI — Studio Omerta

faeini-idea7

faeini-idea8

«Το Manta του Studio Omerta είναι εμπνευσμένο από τη φύση, με ρευστότητα, συμμετρία και ευκινησία. Όπως και το φως που ποτέ δεν στέκεται ακίνητο και είναι σε συνεχή κίνηση σε μια αδιάκοπη πορεία».

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΛΗΣ — Jewelry Designer

faeini-idea9

faeini-idea10

«Όταν σχεδιάζουμε τα φωτιστικά για την παρουσία του brand σε διεθνή φόρουμ, σε συνεργασία με τον light designer Αλέξανδρο Παπαδιά, επιδιώκω να εκφράζουν αυστηρότητα και καθαρότητα, αλλά και να φωτίζουν αισθαντικά. Για την CREAID δημιουργήσαμε μια παραλλαγή των signature φωτιστικών μας με το συνδυασμό μαρμάρου-μετάλλου. Πειραματιζόμαστε ήδη πάνω σε μια νέα σειρά αντικειμένων του brand για το μέλλον. Συνειδητοποιώ ότι το φως είναι μια πολύ γοητευτική δημιουργία που με κερδίζει όλο και περισσότερο».

HUFFY — Χρυσοχόος

faeini-idea11

faeini-idea12

«Ως λάτρης κλασικών αυτοκινήτων και οδηγός αγώνων, εμπνεύστηκα το επιδαπέδιο Helmet Lamp από τα κράνη που φορούσαν οι οδηγοί αγωνιστικών αυτοκινήτων τη δεκαετία του ’50. Φτιαγμένο από χαλκό, ορείχαλκο και θερμοπλαστικό για το κράνος, και αφρικανική καρυδιά για τη βάση, το φωτιστικό κατασκευάστηκε στο εργαστήριό μου, με εφαρμογή της τέχνης της χρυσοχοΐας για τα μεταλλικά μέρη και της ξυλογλυπτικής για τη βάση».