ΣΤΙΛ

Chic αναβίωση

Chic αναβίωση

Ο θρυλικός υπαρξιστής Boris Vian είχε χαρακτηρίσει την παρισινή συνοικία Saint-Germain des Prés, στην ανατολική όχθη του Σηκουάνα, «γειτονιά των πιστών: των πιστών της εκκλησίας του Saint-Germain που υμνούν το Θεό και των πιστών των υπογείων που υμνούν τον έρωτα και τη ζωή». Ήταν τα χρόνια της δεκαετίας του ’50, όταν οι νεαροί διανοούμενοι και καλλιτέχνες μετέφεραν στα θρυλικά στέκια της περιοχής το ζωτικό παλμό της πόλης. Ένα από αυτά ήταν το τζαζ κλαμπ Montana, που μπορεί όταν επεκτάθηκε σε ξενοδοχείο να μην ήταν ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο, όμως ως χώρος διασκέδασης δεν έπαψε να προσελκύει διασημότητες επί δεκαετίες.

chic-anaviosi0

Η αυστηρή πρόσοψη του ξενοδοχείου 

chic-anaviosi1

O περίτεχνος εσωτερικός διάκοσμος που υπογράφει ο Vincent Darré 

Η σύγχρονη ιστορία του ξεκίνησε με την αναβίωση του κλαμπ το 2009, που παραμένει αγαπημένος προορισμός όσων καταφέρνουν να περάσουν την αυστηρή «πόρτα», για να απολαύσουν τα ποτά τους στο μπαρ του ισογείου ή να χορέψουν στο υπόγειο. Σήμερα βέβαια υπάρχει ένας ακόμη τρόπος να εξασφαλίσει κανείς την είσοδο: να κάνει κράτηση σε μία από τις έξι σουίτες που απαρτίζουν το ανακαινισμένο Ηôtel Montana, καθεμιά από τις οποίες καλύπτει έναν ολόκληρο όροφο, από τον 2ο ως τον 7ο, ενώ στον 1ο εγκαινιάστηκε το εστιατόριο La Gauche Caviar, με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε βιβλιοθήκη ενός εκλεπτυσμένου «Germanopratin», όπως αποκαλούνται οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της συνοικίας, με σημαινόμενο όχι μόνο το γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά και την καλλιεργημένη αύρα.

chic-anaviosi2

Το εστιατόριο La Gauche Caviar, στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου Montana, φέρνει στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα ένα μενού με ρωσικές αναφορές.

chic-anaviosi3

Άποψη του μπαρ στο επίπεδο του ισογείου. 

chic-anaviosi4

Ένα από τα μπάνια, που είναι όλα πανομοιότυπα. 

chic-anaviosi5

Σουίτα Gris Paris

Υπεύθυνοι για την αισθητική αναμόρφωση του κτηρίου είναι η αρχιτέκτονας Elisabeth Lemercier και ο σχεδιαστής Vincent Darré, σε μια συνεργασία που χαρακτηρίζεται ως «πάντρεμα του νερού με τη φωτιά». Περνώντας τη σκουρόχρωμη πρόσοψη καταλαβαίνει κανείς γιατί, καθώς η εξωτερική λιτότητα και οι αδρές γραμμές παραχωρούν τη θέση τους σε μια πληθωρικότητα που πετυχαίνει στην κόψη την ισορροπία ανάμεσα στο εκκεντρικό και το κομψό.

«Θέλησα να δημιουργήσω τα διαμερίσματα ενός παρισινού δανδή», εξηγεί ο Darré. «Δεν ήθελα να φαίνεται σαν ξενοδοχείο, αλλά μάλλον σαν να σου έδωσαν τα κλειδιά ενός διαμερίσματος που ανήκει στον Pablo Picasso ή τον Serge Gainsbourg». Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο της μόδας, o ίδιος στράφηκε στο interior design το 2008 ανοίγοντας το Maison Darré, μια γκαλερί επίπλων και διακοσμητικών ειδών την οποία παρομοίαζε με «εργαστήριο χαοτικό και σουρεαλιστικό», όπου μπορούσε να δημιουργεί ιδιαίτερα κομμάτια με την υπογραφή του. Πολλά από αυτά έχουν βρει τη θέση τους στις σουίτες του Montana, που είναι αφιερωμένες στυλιστικά σε διάσημους δημιουργούς – από τον Jean Cocteau, μέχρι τον Pierre Cardin.

www.hotel-lemontana.com