ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υποκλοπές της NSA χωρίς σύνδεση στο Ιντερνετ

nsaaa--2

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μυστική τεχνολογία φέρεται να έχει αναπτύξει η αμερικανική NSA, που επιτρέπει την παρακολούθηση υπολογιστών χωρίς αυτοί να έχουν συνδεθεί στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την αποκάλυψη των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η NSA έχει τοποθετήσει τις συσκευές αυτές σε 100.000 υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας στην υπηρεσία δίοδο για την πραγματοποίηση διαδικτυακών επιθέσεων. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η NSA χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Quantum ήδη από το 2008. Το λογισμικό αυτό αξιοποιεί ραδιοφωνικά κύματα, τα οποία εκπέμπονται από μικροσκοπικά ολοκληρωμένα κυκλώματα, παράνομα ενσωματωμένα στις μητρικές πλακέτες των υπολογιστών.

Πηγή της υπηρεσίας, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, είπε στους «Τάιμς» ότι η τεχνολογία αυτή προσφέρει λύση στο ακανθώδες πρόβλημα της πρόσβασης σε «σκληρούς» υπολογιστές, απομονωμένους δηλαδή από το Ιντερνετ για λόγους ασφαλείας. Η NSA και το αμερικανικό Πεντάγωνο φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή εναντίον του κινεζικού στρατού, ύστερα από επιθέσεις του κατά αμερικανικών εταιρικών στόχων. Το πρόγραμμα Quantum, όμως, έχει χρησιμοποιηθεί και εναντίον ρωσικών στρατιωτικών δικτύων, της μεξικανικής αστυνομίας και εμπορικών θεσμών της Ε.Ε. Εξίσου ανησυχητικές για την αμερικανική διπλωματία είναι και οι αποκαλύψεις ότι το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση των αμερικανικών υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών, στον απόηχο των διαρροών του φυγάδα πρώην πράκτορα της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν.