ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αποζημίωση 120 εκ. δολαρίων θα καταβάλει η Samsung στην Apple

Αποζημίωση 120 εκ. δολαρίων θα καταβάλει η Samsung στην Apple

Ένοχη για παραβίαση δύο πατεντών της Apple έκρινε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια τη Samsung, επιδικάζοντας αποζημίωση 119,6 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία. Με την αγωγή της, η Apple διεκδικούσε 2 δισ. δολάρια, κατηγορώντας τη Samsung ότι είχε παραβιάσει πατέντες που αφορούν τη λειτουργία των smartphone.

Η Samsung είχε «απαντήσει» και αυτή με αγωγή, διεκδικώντας 6 εκατομμύρια για παραβίαση ευρεσιτεχνιών της σχετικά με τη μετάδοση βίντεο και τη χρήση της κάμερας. Συνεκδικάζοντας τις δύο υποθέσεις, το αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε πως για τις συγκεκριμένες πατέντες, η Apple πρέπει να καταβάλει στην κορεατική εταιρεία αποζημίωση 158.000 δολαρίων.

Παρόλο που η απόφαση δικαιώνει την Apple, δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν σημαντική νίκη του αμερικανικού κολοσσού, αφού η αποζημίωση δεν ξεπερνά το 10% του ποσού που ζητούσε.

Η Apple κήρυξε δικαστική «πόλεμο» στη Samsung πριν από μία τριετία, υποστηρίζοντας πως η κορεατική εταιρεία έχει αντιγράψει σωρεία ευρεσιτεχνιών της πάνω στις «έξυπνες» συσκευές. Η Samsung απάντησε με ανάλογες αγωγές, με συνέπεια η νομική διαμάχη των δύο εταιρειών να μαίνεται εδώ και τρία χρόνια, σε δικαστήρια εντός και εκτός ΗΠΑ.

Σε μία ανάλογη υπόθεση, πριν από μία διετία, η Samsung είχε κληθεί να πληρώσει 930 εκατομμυρίων δολαρίων στην Apple.