ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Guardian: «Βροχή» τα αιτήματα στην Google για διαγραφές δεδομένων

Guardian: «Βροχή» τα αιτήματα στην Google για διαγραφές δεδομένων

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατοχύρωση του «δικαιώματος στη λήθη», ο ιντερνετικός κολοσσός έχει ήδη δεχθεί αιτήματα από εκατοντάδες χρήστες για να σβήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη μηχανή αναζήτησής. Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ο Guardian, προσθέτοντας μάλιστα πως οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από όλη την Ευρώπη.

Η ετυμηγορία του Ευρωδικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 13 Μαΐου και υποχρεώνει την Google, υπό προϋποθέσεις, να συμμορφώνεται στις ενστάσεις που της απευθύνουν οι χρήστες για διαγραφή δεδομένων. Έτσι, θα πρέπει να απαλείφει από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που τους αφορούν, εκείνους τους συνδέσμους που παραπέμπουν σε «απαρχαιωμένες και μη σχετικές» πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε όσους έχουν κάνει ήδη κρούση στον ιντερνετικό κολοσσό συγκαταλέγεται ένας άνδρας καταδικασμένος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ζητώντας να διαγραφούν οι σύνδεσμοι που αναφέρονται στην καταδίκη του. Επίσης, ένας γιατρός θέλει να διαγραφούν αρνητικές κριτικές πελατών του, ενώ ένας πρώην βουλευτής ζητά να διαγράφουν παραπομπές σε αρνητικά δημοσιεύματα για τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς σχεδιάζει να ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις εκπροσώπου της Google ο οποίος, αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει τον αριθμό και τη φύση των αιτημάτων που έχει δεχθεί η εταιρεία, σημείωσε πως η συμμόρφωση στην απόφαση είναι περίπλοκη στην υλοποίησή της. «Μόλις καταλήξουμε στο πώς θα λειτουργεί στην πράξη, για το οποίο θα χρειασθούμε μερικές εβδομάδες, θα ενημερώσουμε τους χρήστες», πρόσθεσε.

Πάντως, η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει πως η Google έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει αιτήματα χρηστών, αν οι σύνδεσμοι που ζητούν να αφαιρεθούν αντίκεινται στο θεμιτό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να αποκτήσει πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες. Με αυτό το σκεπτικό, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο ιντερνετικός κολοσσός ενδεχομένως θα μπορούσε να μην κάνει δεκτές τις ενστάσεις του πολιτικού ή του καταδικασμένου για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.