ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η μάχη των λειτουργικών

Η μάχη των λειτουργικών

Πιο ελκυστικές σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατόχους «έξυπνων» συσκευών προσπαθούν να κάνουν τις σουίτες γραφείου τους οι κολοσσοί Microsoft, Google και Apple, είτε προσθέτοντας καινούργια χαρακτηριστικά είτε αναπτύσσοντας νέες εκδόσεις ώστε να υποστηρίζουν μεγαλύτερη γκάμα μηχανημάτων. Κάθε μία από τις εταιρείες έχει διαφορετικά κίνητρα για την εξέλιξη του «πακέτου» των προγραμμάτων της, παίρνοντας μέρος σε αυτό τον ανταγωνισμό για το ποιο software είναι το πιο εύχρηστο και λειτουργικό για τη δημιουργία κειμένων, λογιστικών φύλλων ή παρουσιάσεων. Ανεξάρτητα πάντως από τον λόγο, το αποτέλεσμα είναι πως οι τρεις σουίτες έχουν αναβαθμισθεί το τελευταίο διάστημα, προσφέροντας ακόμη περισσότερες δυνατότητες σε όσους τις χρησιμοποιούν.

Οσον αφορά τη σουίτα της Microsoft, αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη είδηση ήταν η ανακοίνωση του «Office for iPad» στα τέλη Μαρτίου. Πρώτη έκδοση του Office για tablet, η οποία μάλιστα κάνει παρθενική εμφάνιση σε ένα μοντέλο που δεν βασίζεται στα Windows, το «Office for iPad» περιλαμβάνει τα Word, Excel και PowerPoint. Τα προγράμματα έχουν σχεδιασθεί εξαρχής ώστε να είναι απολύτως εύχρηστα μέσω της οθόνης αφής, με αποτέλεσμα οι εντυπώσεις που έχουν αφήσει σε ειδικούς και μη να είναι πολύ θετικές, όπως και η δική μας γνώμη. Επομένως, μάλλον είναι φυσιολογικό ότι, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, οι εγκαταστάσεις άγγιξαν τα 12 εκατομμύρια.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το λανσάρισμα, η αμερικανική εταιρεία φρόντισε να ενσωματώσει τη δυνατότητα εκτύπωσης απευθείας από το iPad, η οποία απουσίαζε αρχικά. Επιπλέον, έκανε τη σουίτα της πιο δελεαστική και από άποψη τιμής, για όσους θέλουν να επεξεργάζονται αρχεία Office στην ταμπλέτα τους. Κι αυτό γιατί στα τέλη Απριλίου εγκαινίασε την υπηρεσία «Office 365 για προσωπική χρήση», μέσω της οποίας μπορεί κανείς με συνδρομή 7€ τον μήνα (ή 69€ ετησίως) να συνδυάσει το «Office for iPad» μαζί με το Office για ένα PC ή Mac. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η σουίτα για το tablet προσφερόταν αποκλειστικά με την υπηρεσία «Office 365 για Οικιακή χρήση», με μηνιαία συνδρομή 10€ (ή 99€ τον χρόνο).

Πριν από λίγες ημέρες, η Google «απάντησε» στην εμφάνιση του Office στο iPad, λανσάροντας για όλες τις «έξυπνες» συσκευές Android και iOS τις Google Docs και Google Sheets, δύο εφαρμογές για τη σύνταξη εγγράφων και υπολογιστικών φύλλων αντίστοιχα. Οπως και η Google Slides για τη δημιουργία παρουσιάσεων, την οποία ο ιντερνετικός κολοσσός θα λανσάρει σύντομα, οι δύο application είναι οι πρώτες ανάλογες από την Google οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να φυλάσσουν τα αρχεία που δημιουργούν στη συσκευή τους, χωρίς επομένως να χρειάζονται σύνδεση στο Ιντερνετ. Μέχρι τώρα, για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στη σουίτα της αμερικανικής εταιρείας από ταμπλέτα ή «έξυπνο» κινητό, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον «ιντερνετικό σκληρό δίσκο» Drive, ο οποίος ήταν επίσης η μόνη διαθέσιμη επιλογή για την αποθήκευση των αρχείων.

Ενα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των προγραμμάτων είναι πως διατίθενται εντελώς δωρεάν, ενώ είναι τα μόνα που είναι συμβατά με όλα τα υπάρχοντα smartphone και tablet – με εξαίρεση τα κινητά με λειτουργικό Windows Phone. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα να τα «κλειδώσει» κανείς, ορίζοντας το συνθηματικό της επιλογής του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, περιλαμβάνουν λιγότερες λειτουργίες από τα ανάλογα προγράμματα των δύο εταιρειών, οι οποίες μάλιστα είναι ακόμη λιγότερες στην περίπτωση των Google Docs και Google Sheets για τις «έξυπνες» συσκευές της Apple. Ετσι, προς το παρόν τουλάχιστον, για παράδειγμα το Google Docs στο iPad δεν επιτρέπει την εισαγωγή εικόνων και γραφημάτων, ή τη δημιουργία κεφαλίδων και υποσέλιδων.

Από την άλλη πλευρά, η Apple αξιοποιεί τη σουίτα της iWork ως ένα επιπλέον «δυνατό χαρτί» για τα Mac, τα iPhone και τα iPad, αφού από τον περασμένο Οκτώβριο παρέχει το iWork δωρεάν σε όποιον αγοράσει κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα της. Τον τελευταίο μήνα, πάντως, φρόντισε να κάνει αυτό το χαρτί ακόμη… δυνατότερο, παρεμβαίνοντας στο ντιζάιν και των τριών προγραμμάτων της σουίτας (Pages, Numbers, Keynote) και προσθέτοντας την επιλογή διαμοιρασμού αρχείων με άλλους χρήστες, χωρίς αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να τα επεξεργαστούν. Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε αρκετές επιμέρους λειτουργικές βελτιώσεις των τριών προγραμμάτων, ενώ αναβάθμισε τη web εκδοχή της σουίτας, το «iWork for iCloud» ώστε να υποστηρίζει μηχανήματα με οθόνες Retina.

Για κινητά

Μπορεί οι τρεις ιντερνετικοί κολοσσοί να δίνουν ολοένα μεγαλύτερο βάρος στις σουίτες γραφείου τους για «έξυπνες» συσκευές, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αναπόφευκτα επισκιάζονται τα αντίστοιχα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί από λιγότερο γνωστές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κίνηση της Microsoft να προσφέρει από τα τέλη Μαρτίου δωρεάν την έκδοση του Office (Office Mobile) και για τα iPhone και τα smartphone με λειτουργικό Android. Το Office Mobile δίνει τη δυνατότητα προβολής και επεξεργασίας αρχείων Word, Excel και PowerPoint, και είναι πλήρως συμβατό με το Office για PC και Mac, με τον μειονέκτημα ωστόσο ότι δεν επιτρέπει την αποθήκευση στη συσκευή και επομένως προϋποθέτει σύνδεση στο Ιντερνετ. Ακόμη κι αν κανείς επιλέξει σαν εναλλακτική λύση τις application της Google, το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως δεν μπορεί να «ανοίξει» αρχεία συνημμένα σε mail.

Ετσι, για τα κινητά με Android, τρεις σουίτες που δεν έχουν τους παραπάνω περιορισμούς είναι οι δωρεάν QuickOffice και Kingsoft Office, όπως και η OfficeSuite Pro 7 που κοστίζει 7,23 ευρώ. Οι τρεις σουίτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ταμπλέτες με το λειτουργικό της Google, από τις οποίες έτσι κι αλλιώς «απουσιάζουν» τα προϊόντα της Microsoft και της Apple.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τα iPhone, η λύση του iWork της Apple είναι συμφέρουσα ακόμη και για τα smartphone που έχουν αγορασθεί πριν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού σε αυτή την περίπτωση η αμερικανική εταιρεία διαθέτει τα Pages, Numbers και Keynote με τιμή 9 ευρώ το καθένα. Το ίδιο ισχύει και για τους κατόχους μιας ταμπλέτας της Apple που έχει αγορασθεί επίσης πριν από τον Σεπτέμβριο, και οι οποίοι δεν θέλουν επίσης να επιλέξουν το συνδρομητικό «Office for iPad».