ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στα 3 δισ. οι συνδεδεμένοι στο ίντερνετ μέχρι το τέλος του 2014

Στα 3 δισ. οι συνδεδεμένοι στο ίντερνετ μέχρι το τέλος του 2014

Στα 3 δισεκατομμύρια θα φτάσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς οι κάτοικοι του πλανήτη που έχουν σύνδεση στο ίντερνετ, όπως προβλέπει μελέτη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη πλευρά, 4 δισ. άνθρωποι θα παραμείνουν χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η ITU προβλέπει πως η διείσδυση του διαδικτύου θα αγγίξει φέτος το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, με το 78% να προέρχεται από τις αναπτυγμένες χώρες και το 32% από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η διεύρυνση των χρηστών θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στον αναπτυγμένο κόσμο, στο 3,3%, συγκριτικά με την αύξηση 8,7% που αντιστοιχεί στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Στον αντίποδα, το τέλος της χρονιάς θα βρει 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους εκτός ίντερνετ, από τους οποίους πάνω από το 90% ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ειδικότερα στην Αφρική, μόλις 1 στους 5 ανθρώπους θα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, τη στιγμή που στην Αμερική θα βρίσκονται online τα 2/3 των κατοίκων. Πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης θα καταγραφεί στην Ευρώπη, αγγίζοντας το 75%.

Όσον αφορά το mobile internet, ο αριθμός των συνδέσεων θα αγγίξει τις 2,3 δισεκατομμύρια συνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις οποίες το 55% αντιστοιχεί στις αναπτυγμένες χώρες. Στις ίδιες χώρες, αντίθετα, η διείσδυση των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, αφού δεν θα ξεπεράσει το 10%.