ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H Kaspersky Lab επενδύει στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας

transparent

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας IT στον κόσμο. Ο λόγος για την Kaspersky Lab, η οποία καλεί τους πελάτες να την εμπιστεύονται – όχι μόνο εξαιτίας όλων εκείνων που επισημαίνει, αλλά εξαιτίας των πράξεών της.

Υπό αυτό το πρίσμα η Kaspersy Lab επιθυμεί να εξηγήσει τους λόγους εκείνους που την ενέπνευσαν να εφαρμόσει την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας αλλά και τα όσα σπουδαία έχει έως ώρας επιτύχει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Ilijana Vavan, Managing Director Europe της Kaspersky Lab, «η εταιρεία αντιμετώπισε πολλούς ψευδείς ισχυρισμούς από διαφορετικές πηγές ότι έχουμε πέσει σε παραπτώματα. Αν και δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα γεγονός για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς, πιστεύουμε ότι είναι δική μας ευθύνη να αποδείξουμε ότι η Kaspersky Lab μπορεί και πρέπει να είναι αξιόπιστη. Υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους αξίζουμε την εμπιστοσύνη των πελατών. Σε αυτούς αφορά η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας και εδώ βρισκόμαστε τώρα».

Παράλληλα, η ίδια εξηγεί σε ποιο στάδιο και ποιες διαδικασίες λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή για  την σπουδαία αυτή πρωτοβουλία. «Από τις 13 Νοεμβρίου, τα κακόβουλα και ύποπτα αρχεία που διαμοιράστηκαν από τους χρήστες προϊόντων της Kaspersky Lab στην Ευρώπη επεξεργάζονται στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στη Ζυρίχη, εκκινώντας το πρώτο μέρος της δέσμευσης της εταιρείας από τα τέλη του 2017 για μετεγκατάσταση. Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Kaspersky Lab για διασφάλιση της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας των προϊόντων της και συνοδεύεται από την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Διαφάνειας της εταιρείας, επίσης στη Ζυρίχη.  Η μετεγκατάσταση της επεξεργασίας δεδομένων είναι μέρος μίας κεντρικής αναδιάρθρωσης, που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την ανθεκτικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της εταιρείας σε προσπάθειες παραβίασης δεδομένων και πιθανών επιθέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα αποδεικνύοντας περαιτέρω την αξιοπιστία των προϊόντων, των υπηρεσιών και των εσωτερικών της διαδικασιών. Τα αρχεία αποτελούν μόνο ένα, αλλά το σημαντικότερο, μέρος των δεδομένων που επεξεργάζονται οι τεχνολογίες της Kaspersky Lab. Η προστασία των δεδομένων των πελατών, μαζί με την ασφάλεια και την ακεραιότητα των υποδομών, αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Kaspersky Lab και για τον λόγο αυτό και η μετακίνηση των αρχείων έρχεται πρώτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι τα τέλη του 2019. Η μετεγκατάσταση άλλων τύπων δεδομένων που επεξεργάζονται τα προϊόντα της Kaspersky Lab, (π.χ. διάφορα είδη ανώνυμων στατιστικών χρήσης και απειλών), υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων σταδίων της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαφάνειας».

Όσον αφορά την τοποθεσία, η ίδια επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους υιοθετήθηκε η επιλογή της Ελβετίας. Αυτό γιατί θεωρείται ως μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο ενώ παράλληλα είναι επίσης γνωστή για το εξαιρετικά καινοτόμο και προηγμένο τοπίο πληροφορικής σε συνδυασμό με τους αυστηρούς κανονισμούς της σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων.  «Η Ελβετία αφενός βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, αφετέρου δεν αποτελεί μέρος της ΕΕ, γεγονός που την καθιστά ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Μία από τις βασικές αρχές της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαφάνειας είναι να δείξουμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελβετία για να ξεκινήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα επόμενα βήματά στον τομέα αυτό, όπως τα σχεδιάζει η Kaspersky Lab. «Στις 13 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε το άνοιγμα του Κέντρου Διαφάνειας και ξεκίνησε η επεξεργασία δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών στη Ζυρίχη. Ένα άλλο μέρος του πεδίου εφαρμογής μας είναι η μετακίνηση της διαδικασίας συναρμολόγησης βάσεων δεδομένων λογισμικού και ανίχνευσης απειλών στην Ελβετία. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση των δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένα άτομα ήταν υψηλότερη προτεραιότητα, επομένως αυτή η κίνηση θα συμβεί μετά την εκκίνηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης των δεδομένων» αναφέρει και συνεχίζει: «Είμαστε αποφασισμένοι να μεταφέρουμε τις εγκαταστάσεις που είναι επιφορτισμένες με την επεξεργασία δεδομένων των πελατών και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν διαταραχές στην προστασία των πελατών μας, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια βαθμιαία προσέγγιση. Έτσι, θα επιστρέψουμε σε αυτό αφού ολοκληρώσουμε τη μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας δεδομένων για τους Ευρωπαίους πολίτες στην Ελβετία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως για την Kaspersky Lab η παραπάνω διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ εμφανίζονται απολύτως βέβαιοι πως η επένδυση χρόνου και προσπάθειας σε αυτό το μακρόπνοο έργο είναι απαραίτητη προκειμένου να αποδειχθεί ότι η εταιρεία είναι πλήρως διαφανής, ανεξάρτητη και έχει κάθε λόγο να είναι άξια εμπιστοσύνης.

Τέλος, η Ilijana Vavan δηλώνει: «Όταν έχουμε περισσότερα νέα σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαδικασίες της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαφάνειας, θα ενημερώσουμε τον ιστότοπο του Κέντρου Διαφάνειας, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να βρουν συγκεντρωμένες σε ένα μέρος όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την Πρωτοβουλία Διαφάνειας.»