ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (21/12/18)

g_thema_ckn--12

O Γιάννης ο καφετζής

Ηταν μια ωραία, χριστουγεννιάτικη και γνήσια οικογενειακή ατμόσφαιρα χθες το μεσημέρι στο Μοσχάτο, όπου έγινε η καθιερωμένη γιορτή της Ν.Δ. ενόψει Χριστουγέννων. Υπάλληλοι και στελέχη βρέθηκαν στο ισόγειο να μοιράζονται κεφτεδάκια, καναπεδάκια, γλυκά και παρεμβάσεις «δικών» τους ανθρώπων, καθώς, μεταξύ άλλων, μίλησε και ο αγαπητός σε όλους «Γιάννης ο καφετζής».

Πέρασμα έκανε και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ευχαρίστησε τους εργαζομένους για τη δουλειά τους και προανήγγειλε τις –αναμενόμενες– ανακατατάξεις στις γραμματείες της Ν.Δ. ενόψει της έναρξης των ανακοινώσεων για τους νέους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν ψήφο στις εθνικές εκλογές. Ανακοίνωσε ότι πέντε γραμματείς θα είναι υποψήφιοι στις τρεις νέες περιφέρειες της Β΄ Αθηνών: ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Β. Σπανάκης, η γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος Ζωή Ράπτη, ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τ. Γαϊτάνης, ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Ν. Κωστόπουλος και ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Β. Ξυπολυτάς. Σημειώνω ότι είναι μέρος των ευρύτερων αλλαγών που δρομολογούνται…

I have a dream…

Μένω, ωστόσο, στον Σπανάκη, ο οποίος έχει χάσει αρκετά κιλά. Το αναφέρω επειδή ακούω ότι η συμφωνία που έκανε με τον Μητσοτάκη, προκειμένου να τον χρίσει υποψήφιο, ήταν ότι προηγουμένως έπρεπε να χάσει 20 κιλά (!). Ο υποψήφιος έχασε 24, όπως αποκάλυψε χθες ενώπιον του προέδρου. Πήρε λοιπόν κάποια στιγμή τον λόγο και άρχισε να λέει κάτι του τύπου «να σας πω για ένα όνειρο που είδα χθες το βράδυ…». Δεν πρόλαβε να συνεχίσει. Τον διέκοψε ο Μητσοτάκης, ο οποίος έσκυψε στο μικρόφωνο και είπε: «Ενα γουρουνόπουλο…». Υπερβολές…

Επικίνδυνη αφέλεια

Ηρθε να στηρίξει το «τέκνο» του –τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU)– σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής και βρέθηκα να ακούει αντιευρωπαϊκές θεωρίες. Αναφέρομαι στον Κύπριο επίτροπο Χρ. Στυλιανίδη, ο οποίος δεν άντεξε και, απευθυνόμενος σε βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρ. Αυγής, τους είπε περίπου ότι έχει γυρίσει όλο τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής– και ότι, παρά τις ελλείψεις που έχει το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, είναι «επικίνδυνη αφέλεια» να πιστεύει κάποιος ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο έθνος-κράτος και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πάντως, κατόπιν συνεννόησης με τον Ν. Βούτση, ακούω ότι ο Στυλιανίδης θα δώσει το «παρών» σήμερα στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Βουλή για τα ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες. Εκεί θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ραντεβού… σήμερα

Για ρεκόρ Γκίνες τροπολογιών κάνει λόγο η Ν.Δ., με αφορμή το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, που φορτώθηκε με παντελώς άσχετες με το θέμα τροπολογίες. Στην Πειραιώς λένε ότι μετά τη χθεσινή πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να ανεβεί στο βήμα της Βουλής για να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις, ο πρόεδρος της Βουλής «ανέκρουσε πρύμναν» και όρισε τη συζήτηση του «κατεπείγοντος» νομοσχεδίου για σήμερα. Δεν ξέρω τι θα γίνει σήμερα, καθώς συζήτηση θα γίνει και για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ. Ο Μητσοτάκης, πάντως, θα βρίσκεται στη Βουλή.

«Κατεπείγουσες» τροπολογίες

Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι μεταξύ των τροπολογιών που η κυβέρνηση προφανώς έκρινε ως κατεπείγουσες, αφού τις ενέταξε στο νομοσχέδιο, ήταν κάτι νέες προσλήψεις (ή παράταση παλαιών συμβάσεων) στο ΑΠΕ, αλλά και η παροχή της δυνατότητας στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (Μαρία Παπασπύρου) να διπλασιάσει τις θέσεις των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που η ίδια θα επιλέξει, από 25 σε 50, γεγονός που παραπέμπει σε δημιουργία μηχανισμού για την επόμενη μέρα.

Σαμαροβενιζέλοι

Déjà vu «σαμαροβενιζέλων» είχαν όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγ. Βενιζέλου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» (εκδ. Πατάκη), το οποίο σημειώνω ότι ο Βενιζέλος αφιέρωσε στον Στ. Τσακυράκη. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι το «παρών» έδωσε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα – και όχι μόνο. Ηταν εκεί ο Αντ. Σαμαράς, ο Δημ. Σταμάτης, ο Αδ. Γεωργιάδης, καθώς και ο Γ. Βαρβιτσιώτης. Τον Βενιζέλο τίμησε ακόμη ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Π. Πικραμμένος. Σημειώνω ως εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το «παρών» έδωσε και το Ποτάμι (Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης), ο Ν. Παρασκευόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Κατσίκης των ΑΝΕΛ. Παρόντες ακόμη οι Ανδ. Λοβέρδος, Λ. Γρηγοράκος, Κ. Σκανδαλίδης, Χαρά Κεφαλίδου, αλλά και η Μιλένα Αποστολάκη. Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, ο Π. Αυγερινός. Παρούσα και η πρώην εισαγγελέας του Α.Π. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.