ΑΠΟΨΕΙΣ

Εθνική υπερηφάνεια

Τέσσερις – πέντε βουλευτές της αλβανικής μειονότητας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων θα αποφασίσουν για το αν η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής. Κατ’ επέκταση θα αποφασίσουν για την ύπαρξη μερικών κομμάτων, πάντα της ελληνικής Βουλής. Και τέλος θα αποφασίσουν για την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα. Από μιαν άποψη, τους χρωστούμε ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον τους. Από μιαν άλλη, οφείλουμε σεβασμό στη δική μας κυβέρνηση, η οποία με την αποτελεσματική διπλωματία της ενίσχυσε την ισχύ της χώρας και της δημοκρατίας της και κατάφερε να τη βάλει και πάλι ως αξιόπιστο παίκτη στη διεθνή σκηνή. Χθες Παρασκευή, η υπερήφανος Ελλάς κρεμόταν από τα χείλη των βουλευτών του κόμματος Μπέσα και τις αποφάσεις τους, προσαρμόζοντας αναλόγως την εθνική στρατηγική της. Θα συναντήσει ο ένας εταίρος τον άλλο την Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή; Εξαρτάται από το τι θα αποφασίσουν οι τέσσερις. Θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία τη Δευτέρα; Εξαρτάται από το τι θα αποφασίσουν οι τέσσερις. Πότε θα γίνουν εκλογές; Εξαρτάται από την Μπέσα των τεσσάρων. Το πρωί διαφωνούσαν με τον Ζάεφ και το απόγευμα συμφώνησαν με τον Ζάεφ. Δεν ξέρω πώς θα καταγράψουν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα οι ιστορικοί του μέλλοντος. Αμφιβάλλω όμως αν θα υπάρξει μέλλον, οπότε ας χαρούμε όλοι μαζί όσο μπορούμε το ιστορικό μας παρόν. Και ας απολαύσουμε τα ρίγη της υπερηφανείας που διατρέχουν ηδονικά τη σπονδυλική στήλη του έθνους.

Ρίγη εθνικής υπερηφανείας που δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις. Για είκοσι τέσσερις ολόκληρες ώρες η ζωή της πρωτεύουσας παρέλυσε επειδή την επισκέφθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας. Θα έφερνε την πολυπόθητη πηγή στη φυλή που την ταλαιπωρεί η λειψυδρία τόσα χρόνια; Κάπως έτσι. Θα μου πείτε σιγά τα ωά. Πριν από μία εβδομάδα χιόνισε λίγο και παρέλυσε η ζωή σε ολόκληρη τη χώρα. Σε λίγο θα παραλύσει επειδή θα έχουμε εκλογές. Και μόλις έφυγε η Μέρκελ, παρέλυσε το κέντρο επειδή διαμαρτύρονταν οι «αδιόριστοι» εκπαιδευτικοί. Οταν ζεις στην ξεχαρβαλωμένη χώρα, το ξεχαρβάλωμα δεν σου κάνει πια καμιά εντύπωση. Αρκέσου στην εθνική υπερηφάνεια που νιώθεις ως Ελληνας, φρόντισε μην σου κόψουν το ηλεκτρικό και μη ζητάς πολλά. Μην ξεχνάς ότι αυτοί οι άνθρωποι σε έβγαλαν από τα μνημόνια και κατάφεραν η Ελλάδα να είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Τέτοιο ιστορικό βάρος σηκώνει αυτός ο πυλώνας, που η δική του σταθερότητα εξαρτάται από την Μπέσα των τεσσάρων.

Πόση εθνική υπερηφάνεια μπορείς να αντέξεις; Το μόνο που μπορείς να περιμένεις πια είναι να γίνουν εκλογές, να φύγουν αυτοί και να έρθουν οι άλλοι, μπας και χωνέψουμε τις υπερβολικές δόσεις εθνικής υπερηφανείας που καταπίνουμε κάθε μέρα που περνάει.