ΑΠΟΨΕΙΣ

Γρηγόρης Ψαριανός: Κολλητήρια

Γρηγόρης Ψαριανός: Κολλητήρια

Η τουρκική κατάληξη –τζης επιβιώνει στα νέα ελληνικά σε ουσιαστικά που δηλώνουν μόνο ταπεινά επιτηδεύματα ή ιδιότητες – ενίοτε τόσο ταπεινά, ώστε να βρίσκονται στη μεθόριο μεταξύ νόμου και υπονόμου. Παράδειγμα: Στραγαλατζής. Αεριτζής. Λοβιτουρατζής.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το «ρεπατζής», που ο Γρηγόρης Ψαριανός έβαλε στο ανθηρό πολιτικό λεξιλόγιο των ημερών, επικαλούμενος το «ρεπατζιλίκι» ως έργο μιαρό που δεν στέργει ο ίδιος να σηκώσει στους αβρούς του ώμους. Η εντελώς προβλέψιμη στάση του Ψαριανού κατά της συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα είχε σημασία εάν δεν φώτιζε τη μοίρα της Κεντροαριστεράς.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, που μεταπήδησε στο Ποτάμι και τώρα προαλείφεται –με μιντιακό γράσο– για την ενσωμάτωσή του στη Ν.Δ., συμπυκνώνει την περιπέτεια του χώρου στον οποίο σταδιοδρομεί κοινοβουλευτικά από το 2007. Η περίπτωσή του δείχνει ότι κάποιος που ψωμιζόταν μόνο ως χωρατατζής μπορεί να αποκτήσει τέτοια αναγνωρισιμότητα ως τηλεφιγουρατζής, ώστε να επιτύχει αέναη καριέρα διακομματικού κολλητηρτζή. Παπακώστες δεν έχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είδος ευδοκιμεί και στην άλλη όχθη του πολιτικού φάσματος, κι ας είναι καμιά φορά καμουφλαρισμένο με τα δήθεν μποέμικα αξεσουάρ του επαγγελματία εκκεντρικού.

Λένε ότι ο Τσίπρας έθεσε σε κίνηση την επίλυση του ονοματολογικού για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία. Εκείνο που σίγουρα έχει καταφέρει, ένα χρόνο μετά, είναι να κατακερματίσει την Κεντροαριστερά. Δεν το θυμόμαστε πια, αλλά η πρώτη διάσπαση που προκάλεσαν οι Πρέσπες ήταν του Κινήματος Αλλαγής. Ηταν η αποσκίρτηση του Ποταμιού που είχε ως αιτία –ή και ως άλλοθι– το Μακεδονικό. Δεν το θυμόμαστε επειδή έκτοτε έχουν συντελεστεί ή έχουν απειληθεί πολλές αποσκιρτήσεις, τόσο στην κοινοβουλευτική όσο και στην εξωκοινοβουλευτική Κεντροαριστερά.

Ο διορισμένος βουλευτής που κληρονόμησε τη σφραγίδα του Κουβέλη συσκέπτεται, λέει, με μια δράκα αποσπασμένων δημοσιοϋπαλλήλων, που εξακολουθεί να υποδύεται το κόμμα, για το τι θα ψηφίσει στις Πρέσπες. Ο Λυκούδης αναγκάστηκε να θυμηθεί ότι ηγείται «κίνησης» και ανακοίνωσε με ασυναίσθητη ειλικρίνεια ότι θα συσκεφθεί μαζί της σε γραφείο πέντε τετραγωνικών. Η Γεννηματά ανακάλυψε ότι αν δεν επιβάλει πειθαρχία, θα της επιβληθούν οι βετεράνοι που περισυνέλεξε. Από Δανέλλη μέχρι Ψαριανό, και από Μαλέλη μέχρι Κρεμαστινό, όλος ο χώρος ετεροκαθορίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολιτεύεται με γνώμονα την τσιπροφιλία ή την τσιπροφαγία του.

Οι Πρέσπες έδειξαν ότι η Δεξιά μπόρεσε να αμυνθεί συντεταγμένα σαν Δεξιά – αποσυρόμενη τακτικιστικά στο παραδοσιακό της κέλυφος. Εδειξαν ταυτόχρονα ότι στα αριστερά της Ν.Δ. όλες οι άμυνες στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ήδη καταπέσει. Υπάρχουν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δεξιά. Η Κεντροαριστερά δεν ξέρει καν πώς να πεθάνει.