ΑΠΟΨΕΙΣ

Οχι άλλη «καμένη γη»

Λογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Ισως μάλιστα και να έχει στη Βουλή τέτοια πλειοψηφία που να απολαμβάνει μεγάλη άνεση κινήσεων. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το ρεύμα, καθώς όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι που δεν ανήκουν στη δεξαμενή της δεξιάς παράταξης και ενδεχομένως να μην έχουν ψηφίσει ποτέ μέχρι σήμερα Νέα Δημοκρατία, αυτή τη φορά σκέφτονται να το πράξουν. Στη μέχρι τώρα προεκλογική του παρουσία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εμφανιστεί αρκετά μετρημένος, δεν έχει γλιστρήσει στην ακατάσχετη παροχολογία, δεν ακολουθεί δηλαδή την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μας έλεγε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο, θα ακυρώσει τους εφαρμοστικούς νόμους, θα σταματήσει να αποπληρώνει τα δάνεια, θα διώξει την κακή τρόικα. «Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση», τόνιζε σε ομιλία του στις 8 Φεβρουαρίου 2015 ο φρέσκος τότε πρωθυπουργός.

Αυτή η τακτική, η αρκετά διαφορετική φιλοσοφία που φαίνεται να ενστερνίζεται ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένα καλό δείγμα, ίσως μάλιστα να αποτελέσει κίνητρο για κάποιους αναποφάσιστους να του δώσουν μία ευκαιρία. Αντίστοιχη στάση όμως πρέπει να κρατήσει και μετά. Τι εννοώ;

Μετά τις εκλογές του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε αρκετά γρήγορα από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια στη λογική της καμένης γης και των άδειων ταμείων που υποτίθεται ότι είχε αφήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Σε κάθε ευκαιρία κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι λεηλάτησαν τα δημόσια ταμεία, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Με λίγα λόγια έκανε αυτό που κάνουν οι περισσότερες κυβερνήσεις ρίχνοντας τις ευθύνες στις απελθούσες, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με την αγωνία των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων για να φτιάξει ένα κλίμα που θεωρούσε ότι τον ευνοούσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να μπει στον πειρασμό να κάνει το ίδιο. Επιπλέον, το κλίμα είναι διαφορετικό και οι πολίτες πλέον αρκετά υποψιασμένοι. Ο Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα προειδοποίησε εκ νέου για την περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού το 2019 εξαιτίας του πακέτου προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης Τσίπρα. Είπε: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεχίζει να συλλέγει φόρους με τον ίδιο ρυθμό που το έπραττε πέρυσι, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων».

Λίγο ώς πολύ γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση. Επίσης γνωρίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τα μέτρα για τα οποία κάνει λόγο ο κεντρικός τραπεζίτης. Αυτά που μπορεί να εκτροχιάσουν τον δημοσιονομικό στόχο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και πιστωτές. Οπότε μετά δεν θα μπορεί να μιλάει για καμένη γη. Τι μπορεί να κάνει και τι θέλουμε να ακούσουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις 7 Ιουλίου; Αλήθειες. Για την οικονομία, τις δυνατότητες της χώρας, τη δουλειά που πρέπει να γίνει. Οχι άλλα μεγάλα λόγια, όχι άλλη «καμένη γη».