ΑΠΟΨΕΙΣ

Το σόου Τραμπ τελειώνει

Εχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πώς τραυματικά ιστορικά γεγονότα, όπως η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, οδηγούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ενδείξεις πολιτικού μετασχηματισμού, πώς οι κοινωνικές εκρήξεις, σαν αυτές που παρακολουθούμε την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ παράγουν την επομένη μικρές ή και πολύ σημαντικές αλλαγές. Χθες, στη σκιά των διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού, καταψηφίστηκε στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές ο Στιβ Κινγκ, Ρεπουμπλικανός βουλευτής στην Αϊόβα, μία από τις πιο διχαστικές προσωπικότητες στο Κογκρέσο, αφού είχε επανειλημμένως αναρωτηθεί γιατί θεωρείται προσβλητική η θεωρία περί λευκής υπεροχής και διατηρούσε σχέσεις με νεοναζιστικούς κύκλους στο εξωτερικό. Αν και ήταν επί μακρόν παρίας στο κόμμα του εξαιτίας των ακραίων απόψεών του, η χρονική συγκυρία της ήττας του (για πρώτη φορά μετά 18 χρόνια!) δεν είναι σύμπτωση. Στο Κογκρέσο μια διακομματική ομάδα ασκεί εκ νέου πιέσεις να σταματήσει το πρόγραμμα του Πενταγώνου που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στην αστυνομία. Πρόκειται για μια συνειδητοποίηση εκ μέρους τόσο Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών γερουσιαστών ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης βίας και της επιδημίας δολοφονιών άοπλων μαύρων Αμερικανών από την αστυνομία.

Τη στιγμή κατά την οποία ο Τραμπ ζητούσε καταστολή, ο ομοϊδεάτης του πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ καλούσε τους συναδέλφους του «να αφουγκραστούν την οργή, τον πόνο την αγανάκτηση των μαύρων Αμερικανών». Το σόου του Αμερικανού προέδρου έξω από την εκκλησία κοντά στον Λευκό Οίκο εξόργισε πιστούς και ιερείς, ενώ πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικανών εμφανίστηκαν ενοχλημένα από τη ρίψη χημικών για να διαλυθούν οι διαδηλωτές και να καταστεί εφικτή… η μεγάλη πορεία του Τραμπ προς τον ναό. Δημιουργείται έτσι ένα ρήγμα ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών που καλούνται να αποφασίσουν ενόψει Νοεμβρίου αν θα συνεχίσουν την πολιτική κατευνασμού του Αμερικανού προέδρου, που φαλκιδεύει μερικά από τα πιο θεμελιώδη ιδανικά του κόμματός τους.

Αυτό που δεν κατάφεραν η άθλια διαχείριση της πανδημίας από τον Τραμπ, οι 100.000 νεκροί και η επαπειλούμενη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με 40 εκατ. ανέργους, μπορεί να το πετύχει ο σοκαριστικός θάνατος του Φλόιντ. Να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον σημερινό πρόεδρο. «Αλλα τέσσερα χρόνια απ’ αυτό;», αναρωτήθηκε σε άρθρο του στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο θρυλικός, και μάλιστα συντηρητικός, δημοσιογράφος Τζορτζ Ουίλ, διώχνοντας «τη γεύση της στάχτης, μεταφορικής και κυριολεκτικής πλέον», από το στόμα του.