ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενα παράξενο καλοκαίρι…

Mάσκα-σκουλαρίκι, μάσκα-κολιέ, μάσκα στο πιγούνι και στο κεφάλι-μπαντάνα. Μάσκα στον αγκώνα, ανεμίζει σαν την ελληνική σημαία του μπλου σταρ, μάσκα-μπρασελέ. Μάσκα στην τσέπη του τζιν, βγαίνει, φοριέται στα γρήγορα ανάποδα, ίσα ίσα να γλιτώσουμε το πρόστιμο, ξαναμπαίνει στην τσέπη. Ενα παιδάκι σέρνεται στο κατάστρωμα του πλοίου, νομίζω βάζει τα χέρια του στο στόμα. Ωχ. Οι γονείς αδιαφορούν, είναι και οι δύο στην κατηγορία μάσκα-κολιέ. Θα τρελαθώ.

Αυτό το καλοκαίρι είναι σκέτη ταραχή για όσους αγχώνονται, για όσους ανησυχούν, για όσους θέλουν να είναι όλα κανονικά, σωστά «φορεμένα». Δεν θα ασχοληθώ άλλο με τους συνεπιβάτες. Στρέφω το βλέμμα στη θάλασσα. Πέντε ώρες καρφωμένη στην καρέκλα, δεν θα σηκωθώ, δεν θα κουνηθώ, με τη μάσκα στη σωστή θέση στο πρόσωπο θα κοιτάζω τη θάλασσα. Μόνο αυτή.

Φοβάμαι. Και για μένα και γι’ αυτούς που αγαπάω. Προσέχω. Και για μένα και γι’ αυτούς που αγαπάω. Η Μ. δεν θα πάει διακοπές φέτος, ούτε λίγες μέρες, όχι γιατί δεν μπορεί να προστατέψει τον εαυτό της, αλλά γιατί αν συμβεί κάτι, δεν θα μπορεί να φροντίσει την 85χρονη μητέρα της. Θυσίες. Μικρές, πολύ μικρές θυσίες για τους αγαπημένους μας. Αυτό μας ζητάνε να κάνουμε, εμείς, που στατιστικά, κινδυνεύουμε λιγότερο, αν και ποτέ δεν ξέρεις, μαθαίνω για ανθρώπους σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που μπήκαν σε ΜΕΘ και έδωσαν σκληρή μάχη.

Ορειβάτης που όργωνε τα βουνά, δρομέας μεγάλων αποστάσεων, κι άλλοι που δεν τους θυμάμαι. Εξαιρέσεις θα μου πείτε, ναι, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Θέλει κανείς να γίνει εξαίρεση; Εσείς θέλετε να είστε η εξαίρεση; Εγώ, όχι. Γι’ αυτό λοιπόν, σκέφτομαι, ότι σιγά, δεν μας ζητάνε και τίποτα σπουδαίο. Να μην πηγαίνουμε σε μέρη με συνωστισμό, να μην ξημεροβραδιαζόμαστε σε ορθάδικα, να μην κάνουμε παράνομα πάρτι, τέτοια πράγματα.

Και ο 18χρονος τι θα κάνει; Μια φορά είναι τα νιάτα. Ας κάνει υπομονή ακόμη λίγους μήνες. Η κόρη του Πούτιν πάντως θαρραλέα. Μπράβο στο κορίτσι. Διαβάζω ότι έκανε το ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αυτό που ανακοίνωσε περιχαρής ο μπαμπάς Πούτιν. Βρε, λες να ξεμπερδέψαμε; Ναι, αλλά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, αυτός με το δύσκολο όνομα, είπε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση και ίσως και να μην υπάρξει ποτέ.

Εχω φαγούρα στο πρόσωπο. Πρέπει να απολυμάνω τα χέρια, να βγάλω τη μάσκα, να ξύσω το πρόσωπό μου, να απολυμάνω ξανά τα χέρια, να βάλω τη μάσκα. Ας μην το σκέφτομαι, θα περάσει. Ετσι θα ζούμε δηλαδή; Ναι, γράφει ένας σοφός κύριος που διάβασα. Ετσι θα ζούμε μέχρι να βρεθεί λύση. Ετσι θα ζούμε αν θέλουμε να ζούμε μια κάπως κανονική ζωή. Αν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, θα πρέπει να φοράμε μάσκα. Παράξενο καλοκαίρι… Βάλε μάσκα για να είσαι ελεύθερος.