ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενώπιος ενωπίω πλέον

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν κακοφορμίσει, η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή της Ευρώπης. Από τη συνήθη ρητορική αντιπαράθεση περάσαμε στη φάση επικίνδυνων ναυτικών συμβάντων και η στρατιωτική εμπλοκή δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθεί.

Εξ ορισμού ο πόλεμος αποτελεί την οδυνηρότερη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής και το ερώτημα είναι εάν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια αποσοβήσεως της κρίσεως με πολιτικά μέσα.

Εάν κανείς αναζητούσε σήμερα ιστορικό αντίστοιχο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα επέστρεφε στην εποχή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, που οδήγησαν στην κρίση του 1987 και στη συνέχεια στη συμφωνία του Νταβός.

Η μείζων διαφορά είναι ότι την εποχή εκείνη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ πιο σταθερή από ό,τι σήμερα, η σοβιετική απειλή παρούσα και η εμπλοκή των ΗΠΑ πολύ μεγαλύτερη.

Σε αντίθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ήταν μονίμως υπέρ του διαλόγου με την Αγκυρα. Ουδέν θέμα επελύθη, αλλά η κρίση αμβλύνθηκε και περιορίσθηκε σε επίπεδο πολιτικό.

Σήμερα η κατάσταση είναι κρισιμότερη. Η διαμεσολάβηση που ανέλαβε η Γερμανία οδηγείται σε αποτυχία και εις την Ανατολική Μεσόγειο δημιουργήθηκε κενό που δεν μπορεί να καλύψει η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε και χθες τις πρόσφατες διπλωματικές επιτυχίες της χώρας μας. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας ανταποκρίθηκαν επιτυχέστατα στη στρατιωτική πρόκληση της Τουρκίας. Με αυτά τα εφόδια θα ήταν συνετό να έχει συνάντηση ενώπιος ενωπίω με τον κ. Ερντογάν, στην Αγκυρα.

Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα πρέπει να υπάρξει μια πρώτη συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο, πολύ περισσότερο που οι προσωπικές σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών είναι χείριστες.

Δεν είναι ο φόβος και η ηττοπάθεια που υπαγορεύουν μια τέτοια κίνηση, αλλά το γεγονός ότι εάν υπάρξει σύγκρουση στρατιωτική, θα οδηγηθούμε σε δια-πραγμάτευση υπό το βάρος οικτρών απωλειών και καταστροφών. Και ας μη λησμονούμε ότι η Ελλάς ως εγγυήτρια δύναμη έχει ευθύνη προς την Κύπρο, κάτι που διέφυγε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Νταβός.